x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania, ameninţată de un nou blocaj politic

Spania, ameninţată de un nou blocaj politic

03 Noi 2019   •   19:30
Spania, ameninţată de un nou blocaj politic

Blocajul politic ar putea persista după alegerile legislative din 10 noiembrie din Spania, socialistul Pedro Sanchez fiind dat câştigător, dar fără majoritate, în timp ce extrema dreaptă Vox ar putea să-şi dubleze aproape numărul de locuri, potrivit unui sondaj publicat duminică de cotidianul El Pais, citat de AFP.


Partidul Socialist (PSOE) al lui Sanchez ar sosi în fruntea acestui al patrulea scrutin în patru ani, cu 121 de deputaţi, dar ar pierde deci două locuri în raport cu ultimele alegeri din 28 aprilie, indică această anchetă realizată de Institutul dB pe un eşantion de 2.002 alegători între 23 şi 29 octombrie, adică după violenţele din Catalonia care au urmat condamnării liderilor separatişti.

Socialistul ar fi deci în continuare departe de majoritatea absolută de 176 de locuri, la care nu ar putea ajunge nici cu sprijinul altor formaţiuni de stânga: Podemos (stânga radicală), care înregistrează un recul de la 42 la 31 de locuri, şi Mas Pais (5 locuri).

La dreapta, Partidul Popular (PP) s-ar redresa clar cu 91 de locuri faţă de 66 în aprilie, în timp ce Vox (extrema dreaptă), care şi-a făcut intrarea în forţă în parlament în aprilie, şi-ar vedea numărul deputaţilor aproape dublat la 46 faţă de 24 câţi avea în urmă cu şase luni.

Dar aceste două partide şi partidul liberal Ciudadanos, marele perdant al scrutinului cu 14 locuri faţă de 57 în aprilie, nu ar fi nici ele în măsură să obţină împreună majoritatea absolută, potrivit acestui sondaj.

O mare coaliţie PSOE-PP ar permite să se depăşească pragul de 176 de locuri, dar Sanchez a exclus categoric acest scenariu.

Printre alte forţe politice prezente în parlament, separatiştii catalani ar obţine în total 24 de locuri, dintre care două pentru partidul stângii radicale separatiste CUP, care se prezintă pentru prima oară la alegeri naţionale.

Spania traversează o situaţie de instabilitate politică de când bipartitismul s-a spulberat în 2015 odată cu intrarea în forţă în parlament a Podemos şi Ciudadanos. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Spania blocaj politic pedro sanchez