x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania - Dezastru în zona Parcului natural Donana. 2.100 de persoane evacuate din calea flăcărilor

Spania - Dezastru în zona Parcului natural Donana. 2.100 de persoane evacuate din calea flăcărilor

26 Iun 2017   •   23:30
Spania - Dezastru în zona Parcului natural Donana. 2.100 de persoane evacuate din calea flăcărilor

Pompierii au încercat să izoleze luni primul incendiu major izbucnit în acest an în Spania, care a provocat evacuarea a numeroşi turişti şi reprezintă un pericol pentru Parcul Donana din Andaluzia, una dintre comorile naturale ale Europei, informează AFP. 

Focul s-a declanşat în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o săptămână după izbucnirea incendiului care a devastat regiunea centrală a Portugaliei şi a provocat moartea a 64 de persoane. 

Luni, autorităţile spaniole a avut veşti îmbucurătoare. "Vremea evoluează aşa cum ne aşteptam, vântul este mai liniştit faţă de ieri", a declarat adjunctul pentru portofoliul mediului din cadrul guvernului regional al Andaluziei, José Fiscal. "Rămânem moderat optimişti", a adăugat acesta. 

În urma izbucnirii incendiului nu au fost înregistrate victime, însă la peste 36 de ore după ce a fost semnalat focul este în continuare activ. Flăcările înaintează pe trei fronturi şi afectează zone din Parcul Natural Donana, un refugiu al biodiversităţii din regiune. 

Nu au fost date publicităţii estimări oficiale cu privire la amploarea incendiului, însă potrivit World Wide Fund for Nature (WWF), care citează surse locale, cel puţin 10.000 de hectare au fost afectate. 

Luni, peste 600 de persoane - pompieri şi militari - au fost mobilizate pentru a lupta contra flăcărilor, misiunea lor fiind îngreunată duminică de vânt şi căldură. 

Focul a determinat evacuarea a aproximativ 2.100 de persoane, în special dintr-un camping şi un hotel mare. Sute de sinistraţi şi-au petrecut noaptea în adăposturi puse la dispoziţie de autorităţi, precum săli de sport. 

Un centru pentru protecţia râsului iberic, specie ameninţată cu dispariţia, emblematică pentru Parcul Donana, a fost evacuat în noaptea de duminică spre luni, precizează sursa citată. O femelă de linx a decedat "ca urmare a stresului îndurat în timpul capturării şi evacuării sale", a anunţat centrul El Acebuche pentru reproducţia acestei specii. 

În lipsă de timp suficient pentru evacuarea lor, 13 feline care se aflau în centru au fost eliberate în natură. Luni, Ministerul Mediului a dat asigurări că 11 dintre acestea au fost găsite. 

Purtătorul de cuvânt al WWF Spania, Juan Carlos del Olmo, a declarat într-un comunicat emis luni că zona în care a izbucnit incendiul reprezintă un pericol din acest punct de vedere din cauza "unui haos de fire electrice" dar şi "a construcţiilor izolate, a proprietăţilor ilegale şi a tuturor tipurilor de activităţi forestiere". 

Un alt ONG, Ecologistas en Accion, a amintit duminică faptul că astfel de incendii s-ar putea înmulţi pe fondul schimbărilor climatice în condiţiile în care Spania se confruntă cu o secetă calificată de autorităţile guvernamentale drept "preocupantă". 

"Vom merge până la capăt pentru a afla ce s-a întâmplat", a spus luni preşedinta regională a Andaluziei, Susana Diaz. Aceasta declarase duminică faptul că "factorul uman nu este exclus" în declanşarea incendiului care a izbucnit în Moguer (sud-vest).

Spania este afectată de un secetă precoce şi mai multe zone ale ţării erau în situaţie de risc de incendiu maxim, printre care şi o mare parte din provincia Huelva, unde s-a declanşat incendiul. AGERPRES

×