x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania transmite Parlamentului European o listă fără patru dintre eurodeputaţii aleşi, printre care Puigdemont

Spania transmite Parlamentului European o listă fără patru dintre eurodeputaţii aleşi, printre care Puigdemont

18 Iun 2019   •   19:50
Spania transmite Parlamentului European o listă fără patru dintre eurodeputaţii aleşi, printre care Puigdemont
Sursa foto: Jordi Bedmar Pascual

Secesionişti catalani aleşi europarlamentari, printre care Carles Puigdemont, nu figurează pe lista oficială de eurodeputaţi trimisă luni de Madrid la Parlamentul European, ceea ce compromite posibilitatea ca aceştia să participe la sesiunea inaugurală din 2 iulie, informează marţi AFP.

Lista oficială pe care autorităţile spaniole au transmis-o conţine doar numele europarlamentarilor ce au depus jurământul pe Constituţie în faţa Comisiei Electorale a Spaniei: 50 din totalul celor 54 de aleşi la sfârşitul lui mai.

Astfel, lista nu conţine numele fostului preşedinte al guvernului regional catalan, Carles Puigdemont, care locuieşte în Belgia pentru a se sustrage mandatului de arestare emis pe numele lui în Spania după tentativa de secesiune ratată din 2017, şi nici pe cel al vicepreşedintelui său Toni Comin, care se află în aceeaşi situaţie. Cei doi nu s-au prezentat la ceremonia pentru depunerea jurământului care a avut loc luni, la Madrid, însărcinându-şi avocatul să prezinte documente care să ateste că ei au depus jurământul în Belgia.

Secesionistul Oriol Junqueras, care nu a fost autorizat să iasă din închisoare unde se află în detenţie provizorie, în Spania, pentru a depune jurământul, lipseşte de asemenea de pe lista autorităţilor spaniole, chiar dacă şi el a fost ales europarlamentar la sfârşitul lui mai.

Ministrul spaniol al afacerilor externe, Josep Borrell, de asemenea ales europarlamentar, este al patrulea absent de pe listă: nici el nu a putut participa la depunerea jurământului, din cauza unei reuniuni cu omologii său europeni la Luxemburg. El a declarat că a fost prevăzut să depună jurământul ulterior.

Într-o scrisoare adresată Parlamentului European, 76 de eurodeputaţi - la sfârşit de mandat şi nou-aleşi - au îndemnat la "apărarea drepturilor politice" ale secesioniştilor catalani aleşi, estimând că aceste drepturi sunt încălcate.

Europarlamentarii aleşi la sfârşitul lui mai, pentru un mandat de cinci ani, urmează să participe pentru prima dată la lucrările Parlamentului European de la Strasbourg la 2 iulie, data instalării noului legislativ european.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: parlamentul european puigdemont Spania