x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania va impune reguli stricte, dacă Puigdemont va încerca să guverneze din nou

Spania va impune reguli stricte, dacă Puigdemont va încerca să guverneze din nou

15 Ian 2018   •   16:58
Spania va impune reguli stricte, dacă Puigdemont va încerca să guverneze din nou

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a ameninţat că va reimpune reguli directe Cataloniei, dacă liderul separatist Carles Puigdemont va încerca să guverneze din Belgia, unde trăieşte într-un exil  pe care şi l-a impus, scrie The Independent.

Partidele separatiste au hotărât, săptămâna trecută, să-l reinstaleze pe Carles Puigdemont drept preşedintele guvernului din Catalonia, în urma alegerilor care le-au permis să-şi păstreze majoritatea în Parlamentul Catalan.

Cu toate acestea, Carles Puigdemont se află, în prezent, în Belgia, unde a fugit în urma acuzaţiilor de răzvrătire, rebeliune şi folosirea improprie a fondurilor publice pentru rolul său în referendumul pentru independenţă al regiunii, din toamna trecută. Acesta se va confrunta cu arestul, în cazul în care se va întoarce, motiv pentru care a afirmat că are nevoie de “garanţii” înainte să se întoarcă în Catalonia.

Separatiştii au sugerat ca Puigdemont să fie investit prin videoconferinţă sau prin împuternicire în timpul unei întâlniri a Parlamentului Catalan de săptămâna aceasta, însă guvernul Spaniei a respins propunerea.

“Este absurd ca cineva să aspire să fie preşedinte al guvernului regional din Catalonia din poziţia de fugar la Bruxelles – este vorba de bun-simţ”, a spus premierul Mariano Rajoy, luni, în cadrul unui discurs la sediul partidului său de dreapta, Partidul Popular.

“Regulile parlamentare sunt foarte clare. Nu contemplă posibilitatea unei prezenţe parlamentare care să nu fie personală”, a adăugat purtătorul de cuvânt al guvernului Spaniei, Inigo Mendez. “ Această aspiraţie este o eroare, este total nerealistă şi merge împotriva regulilor scrise şi împotriva bunul-simţ”.

Catalonia este guvernată de o administraţie locală foarte decentrată, Generalitat de Catalunya, care oferă regiunii competenţe asemănătoare cu cele ale Spaniei.

Aceste puteri au fost revocate anul trecut de către Spania, după o declaraţie unilaterală de independenţă. Ultimele alegeri, care trebuiau să refacă administraţia Generalitat, s-au sfârşit cu o nouă majoritate pro-independenţă.

Noul Parlament Catalan ales se va întâlni pentru prima dată pe 17 ianuarie, pentru a alege comitetul care va conduce activitatea sa zilnică, cu un vot referitor la un nou lider începând cu data de 31 ianuarie.

 

×