x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spaţiul Schengen, "făcut fărâme" de valul necontrolat de imigranti

Spaţiul Schengen, "făcut fărâme" de valul necontrolat de imigranti

02 Sep 2015   •   18:06
Spaţiul Schengen, "făcut fărâme" de valul necontrolat de imigranti
Sursa foto: Foto: MTI

Spaţiul Schengen de liberă circulaţie a fost 'făcut fărâme' de fluxul necontrolat de imigranţi pe continentul european, a declarat, miercuri, ministrul de externe al Slovaciei, Miroslav Lajcak, informează AFP.

'De fapt, spaţiul Schengen a fost făcut fărâme. Imigranţii trec absolut liber prin ţările care sunt responsabile să-i protejeze frontiera', şi-a exprimat regretul Lajcak.

'În vremuri normale, este dificil să obţii o viză Schengen, în timp ce acum zeci de mii de persoane circulă pe acolo fără niciun control. Şi atunci, există acest Schengen sau nu?', a declarat şeful diplomaţiei slovace, la finalul unei reuniuni a guvernului de la Bratislava.

Guvernul de stânga al lui Robert Fico propune nu doar o protecţie crescută a frontierelor spaţiului Schengen, ci şi o reflecţie asupra cauzelor imigraţiei. 'Refuz ca Slovacia să fie considerată o ţară lipsită de spirit de solidaritate', a subliniat Lajcak.

Potrivit lui Lajcak, guvernul slovac este gata să contribuie cu personal, material şi mijloace financiare la reglementarea problemei. Ministrul de finanţe al Slovaciei, Peter Kazimir, a evocat miercuri 'milioane de euro' ce ar putea fi destinate în special pentru întărirea frontierei externe a spaţiului Schengen, prin intermediul Agenţiei europene pentru gestionarea cooperării operative la frontierele externe ale statelor membre ale UE, Frontex.

×