x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spionul otravit: Londra suspendă 'contactele bilaterale' cu Moscova

Spionul otravit: Londra suspendă 'contactele bilaterale' cu Moscova

14 Mar 2018   •   15:53
Spionul otravit: Londra suspendă 'contactele bilaterale' cu Moscova

Considerând că Moscova este 'vinovată' de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal, premierul britanic Theresa May a anuntat ca Londra va expulza 23 de diplomaţi ruşi din cei 59 acreditati in capitala Regatului Unit. De asemenea, vor fi suspendate contactele bilaterale' cu Rusia.

 

In acelasi timp, Consiliului de Securitate al ONU se va reuni miercuri pentru a discuta acest caz. Sesiunea publică se va desfasura la cererea Londrei. Cu acest prilej, Marea Britanie va informa Consiliul de Securitate în legătură cu atacul survenit la Salisbury pe 4 martie cu un agent neurotoxic asupra lui Skripal (66 de ani) şi a fiicei lui, Iulia (33 de ani). Cei doi au fost găsiţi în stare de inconştienţă pe o bancă din oraşul Salisbury, din sud-vestul Angliei.

Pe de alta parte, liderii Uniunii Europene vor aborda acelasi subiect săptămâna viitoare. 'Îmi exprim solidaritatea deplină cu premierul May în faţa acestui atac brutal, inspirat, cel mai probabil, de Moscova', a declarat presedintele UE, Donald Tusk. 'Sunt gata să includ această problemă pe agenda summitului Consiliului European de săptămâna viitoare', a adăugat el intr-o postare pe Twitter.

Întrebat ce măsuri ar putea lua UE împotriva Rusiei, Donald Tusk a declarat că UE va aştepta ca Marea Britanie să propună ea însăşi măsuri, înainte de a decide asupra unei abordări comune.

×