x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stafeta

Stafeta

de Radu Croitoru    |    23 Noi 2005   •   00:00
Stafeta

Angela Merkel a fost numita oficial in functia de cancelar federal. Germania si Uniunea Europeana conteaza pe reusita politicii sale interne si externe.

"Domnule presedinte al Bundestagului, accept alegerea", a declarat emotionata Angela Merkel, dupa ce a fost confirmata oficial in functia de cancelar federal. Primul politician care i-a strans mana primei femei cancelar din istoria Germaniei a fost social-democratul Gerhard Schroeder, marele invins al alegerilor de acum doua luni.

MISIUNE. La doar o zi dupa numire, doamna cancelar se aventureaza in triunghiul Bruxelles-Londra-Paris pentru a-si face cunoscute intentiile in fata partenerilor europeni. Angela Merkel se intalneste astazi cu presedintele francez, Jacques Chirac, care ar urma sa-i propuna pastrarea unei relatii privilegiate si depasirea divergentelor legate de finantele europene. Maine Angela Merkel se va afla la Londra, pentru a se intalni cu premierul britanic, Tony Blair.

INCREDERE. Ziarele europene concluzioneaza ca prima femeie cancelar va influenta atat politica Germaniei, cat si pe cea internationala, si nu sunt de acord cu cei care au subestimat-o in trecut, chiar daca nu are prestanta lui Gerhard Schroeder. Dupa 7 ani de guvernare, Schroeder se retrage, iar proiectele sale nu mai au legatura cu politica, tinand mai degraba de perfectionarea limbii engleze, deschiderea unui cabinet de avocatura sau de pasiunea pentru pictura. Schroeder a renuntat la orice functie in noul guvern de coalitie.

×
Subiecte în articol: externe