x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Starea de urgenţă ar putea fi extinsă şi după alegerile din 24 iunie, anunţă preşedintele Erdogan

Starea de urgenţă ar putea fi extinsă şi după alegerile din 24 iunie, anunţă preşedintele Erdogan

21 Apr 2018   •   20:30
Starea de urgenţă ar putea fi extinsă şi după alegerile din 24 iunie, anunţă preşedintele Erdogan
Sursa foto: TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE/EPA

Starea de urgenţă din Turcia, impusă după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, ar putea fi extinsă şi după alegerile din 24 iunie, a anunţat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de dpa şi Reuters.

Măsura, criticată de aliaţii occidentali ai Ankarei, a fost prelungită în această săptămână de parlamentul turc pentru a şaptea oară.

''Ne vom continua lupta nu doar pentru a şaptea oară, dacă e nevoie şi pentru a opta, a noua, a zecea oară. Vom continua să facem acest lucru pentru pace în ţara noastră'', a spus Erdogan la Istanbul, adăugând că legile privind starea de urgenţă sunt folosite numai pentru a combate terorismul.

Parlamentul turc a aprobat miercuri prelungirea cu încă trei luni a stării de urgenţă decretate după lovitura de stat eşuată din iulie 2016, iar vineri a votat organizarea de alegeri anticipate legislative şi prezidenţiale pentru 24 iunie, cu un an şi jumătate înainte de alegerile la termen, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan afirmase că scrutinul trebuie să aibă loc mai devreme.

Dublul scrutin prezidenţial şi legislativ este crucial, deoarece el va marca intrarea în vigoare a majorităţii măsurilor care întăresc prerogativele şefului statului, adoptate la referendumul constituţional din aprilie 2017.

Circa 50.000 de persoane au fost arestate şi alte 150.000 au fost demise din funcţie prin decrete sau ordine emise în cadrul stării de urgenţă. Aproape zilnic alte persoane sunt arestate pentru acuzaţii de terorism.AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia starea de urgenta extinsa