x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele UE afectate sever de valul de imigranţi ar putea primi derogări de la respectarea ţintelor de deficit

Statele UE afectate sever de valul de imigranţi ar putea primi derogări de la respectarea ţintelor de deficit

05 Oct 2015   •   20:58
 Statele UE afectate sever de valul de imigranţi ar putea primi derogări de la respectarea ţintelor de deficit
Sursa foto: Foto: MTI

În calculele privind respectarea ţintelor de deficit bugetar, unele statele ale Uniunii Europene ar putea beneficia de excluderea cheltuielilor provocate de valul de imigranţi, au confirmat luni pentru agenţia Reuters oficiali europeni, care au subliniat însă că orice decizie de acest fel se va lua numai de la caz la caz.

Sutele de mii de imigranţi ilegali proveniţi din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia pun o mare presiune pe bugetele naţionale, mai ales în Italia, Grecia, Germania, Austria şi Ungaria. Aceste state sunt serios afectate de costurile cu refugiaţii şi prin urmare nu ar fi corect să fie apoi sancţionate de Comisie pentru nerespectarea ţintei de deficit, a apreciat ministrul austriac de finanţe, Joerg Schelling. 'Tot ce dorim este, la fel ca în cazul catastrofelor, ca aceste costuri să nu fie luate în calcul. Comisia va face o propunere în acest sens', a indicat el.

La rândul său, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Pierre Moscovici, a declarat că această chestiune nu este deocamdată pe agenda oficială, dar se află în stadiul de analiză.

Un alt responsabil comunitar, care a cerut agenţiei Reuters să nu-i dezvăluie identitatea, a afirmat că există deja baza legală pentru situaţii de acest gen. 'Dacă Comisia primeşte o solicitare precisă din partea unui stat membru, vom examina dacă se pot aplica regulile de flexibilitate din Pactul pentru Stabilitate şi Creştere', a explicat sursa citată, precizând că o asemenea evaluare se va putea face numai de la caz la caz.

Şi preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a insistat că astfel de derogări trebuie acordate de executivul comunitar numai în mod individual, 'întrucât există diferenţe majore între ţări' la capitolul cheltuielilor ocazionate de valul de imigranţi.

Sursa: Agerpres

×