x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite au un nou președinte. Joe Biden este al 46-lea președinte american

Statele Unite au un nou președinte. Joe Biden este al 46-lea președinte american

20 Ian 2021   •   18:55
Statele Unite au un nou președinte. Joe Biden este al 46-lea președinte american
Sursa foto: Hepta

UPDATE Noul preşedinte al Statelor Unite, Joseph Biden, a declarat, în discursul de învestitură, că este "ziua Americii, ziua democraţiei", pledând pentru unitatea "măreţei naţiuni".

"Este o naţiune măreaţă, suntem oameni buni şi, de-a lungul secolelor, prin furtuni şi conflicte, prin pace şi război, am ajuns atât de departe, dar încă mai avem mult de mers", a declarat Joe Biden.

"Vom învinge" provocările, a subliniat Biden, enumerând problemele climatice, rasismul şi extremismul.

"Aceasta este ziua Americii, este ziua democraţiei, o zi a istoriei şi speranţei de înnoire. America a fost din nou încercată şi America s-a ridicat la înălţimea provocărilor", a precizat Biden.

"Trebuie să încetăm să ţipăm unii la ceilalţi, să reducem temperatura, întrucât, fără unitate, nu este pace, ci doar amărăciune şi furie. Unitatea este drumul înainte. Dezacordurile nu trebuie să conducă la lipsă de unitate. Trebuie să punem capăt războiului noncivil dintre roşu şi albastru, dintre conservatori şi liberali", a insistat Biden.

"America a fost încercată şi am ieşit mai puternici din această problemă, vom remedia alianţele şi vom asuma din nou angajamente pe plan global", a precizat Biden, dând asigurări că Statele Unite vor fi un partener de încredere, pentru pace şi securitate la nivel mondial.

"Prin determinare şi efort, vom depăşi problemele actuale, cu ajutorul credinţei şi îndrumaţi de convingeri, devotaţi unii altora şi ţării pe care o iubim din inimă. Vom fi judecaţi în funcţie de modul în care soluţionăm crizele multiple ale epocii noastre", a subliniat Joe Biden.

Stire initiala Joseph Biden a depus, miercuri, jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, împreună cu vicepreşedintele Kamala Harris.

Joseph Biden, în vârstă de 78 de ani, membru al Partidului Democrat, devine astfel al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

Joseph Biden a fost vicepreşedinte al SUA în perioada 2009-2017, în mandatele preşedintelui Barack Obama. Anterior, Joe Biden a fost senator, în perioada 1973-2009, deţinând funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului în perioada 2007-2009.

Kamala Harris a depus jurământul și a devenit prima femeie vicepreședinte a SUA, pentru acest moment folosind două Biblii.

Una dintre bibliile folosite aparține lui Justice Thurgood Marshall, primul membru de culoare al Curții Supreme și un model politic al lui Harris.

Cealaltă Biblie aparține Reginei Shelton, o vecină care a fost ca a doua mamă a lui Harris.

Kamala Harris, în vârstă de 56 de ani, a fost senator în perioada 2017-2021 şi procuror general al statului California, în intervalul 2011-2017.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: Joe Biden