x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite își evacuează personalul diplomatic din Libia

Statele Unite își evacuează personalul diplomatic din Libia

26 Iul 2014   •   17:17
Statele Unite își evacuează personalul diplomatic din Libia
Statele Unite ale Americii și-au evacuat sâmbătă întregul personal diplomatic de la ambasada lor din Libia ca urmare a violentelor confruntări din capitala țării, Tripoli, au anunțat responsabili americani, citați de France Presse.

Ambasada funcționa deja cu personal redus, dar Washingtonul a decis să evacueze echipa rămasă la fața locului, care a plecat spre Tunisia pentru a se pune la adăpost, la câteva ore după ce guvernul libian a avertizat asupra "prăbușirii statului", în timp ce lupte crâncene au loc între miliții rivale la Tripoli pentru a 13-a zi consecutiv.

"Din cauza violențelor actuale, rezultat al confruntărilor între miliții libiene în vecinătatea imediată a Ambasadei SUA la Tripoli, am relocalizat temporar tot personalul nostru în afara Libiei", a indicat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Stat, Marie Harf, într-un comunicat.

"Ne-am angajat să susținem poporul libian în această perioadă dificilă și studiem în prezent opțiunile pentru o revenire permanentă la Tripoli de îndată ce securitatea pe teren va fi restabilită", a adăugat ea.

Marie Harf a precizat că, până atunci, "personalul (diplomatic) va lucra din Washington și din alte locuri din regiune".

Departamentul de Stat a difuzat, de asemenea, un nou avertisment de călătorie, recomandând cetățenilor americani să nu se deplaseze în Libia și cerând tuturor rezidenților săi aflați la fața locului "să părăsească imediat" această țară.

Secretarul de stat american John Kerry a declarat presei sâmbătă, la Paris, cu ocazia unei reuniuni internaționale consacrate situației în Fâșia Gaza, că SUA au acționat astfel din cauza unui "risc real" pentru personalul lor. El a precizat că Statele Unite și-au suspendat operațiunile diplomatice în Libia, dar nu-și închid deocamdată ambasada.

Guvernul libian interimar a lansat un apel vineri la stoparea luptelor între milițiile rivale, avertizând că există pericolul real al "prăbușirii statului".

Executivul a amintit că premierul Abdallah al-Theni a fost împiedicat joi de una din miliții să ia avionul de pe aeroportul militar de la Miitiga, situat în apropiere de capitală.

Aeroportul internațional din Tripoli este închis din 13 iulie, data începerii luptelor care s-au soldat cu cel puțin 47 de morți și 120 de răniți, potrivit unui ultim bilanț al Ministerului Sănătății.

Aceste confruntări, cele mai violente la Tripoli de la căderea regimului Muammar Ghaddafi în 2011, s-au declanșat după un atac lansat de un grup înarmat compus din combatanți islamiști și foști rebeli din orașul Misrata (200 km la est de Tripoli), care încearcă să-i alunge din zona aeroportului pe ex-rebelii din Zenten, foștii lor aliați.
 

×