x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statul Islamic ameninţă cu distrugerea închisorilor saudite după executarea a zeci de persoane de către Riad

Statul Islamic ameninţă cu distrugerea închisorilor saudite după executarea a zeci de persoane de către Riad

06 Ian 2016   •   12:34
Statul Islamic ameninţă cu distrugerea închisorilor saudite după executarea a zeci de persoane de către Riad

Statul Islamic (SI) a ameninţat că va distruge închisorile din Arabia Saudită în care sunt deţinuţi jihadişti, după ce Riadul a executat 47 de persoane, inclusiv 43 de militanţi condamnaţi ai reţelei Al-Qaida, relatează miercuri agenţia Reuters.

Gruparea, care a revendicat atacuri comise în regatul saudit şi şi-a intensificat operaţiunile în Yemenul vecin, a menţionat închisorile Al-Hair şi Tarfiya, unde au fost plasaţi în detenţie mulţi susţinători ai Al-Qaida şi ai Statului Islamic.

''Statul Islamic a încercat întotdeauna să-i elibereze pe deţinuţi, dar suntem de părere că rezolvarea problemei deţinuţilor nu va avea loc decât înlăturând domnia tiranilor şi distrugându-le apoi închisorile'', se afirmă într-un articol postat marţi online.

Reuters aminteşte că, în iulie 2015, un susţinător al Statului Islamic a aruncat în aer maşina în care se afla la un punct de control în zona închisorii Hair, în apropiere de Riad.

Dacă Statul Islamic şi Al-Qaida sunt organizaţii rivale în plan ideologic, condamnându-se reciproc, ele sunt însă unite în ura lor împotriva Arabiei Saudite, care le-a declarat grupări teroriste şi a plasat în detenţie mii de simpatizanţi ai lor.

Sâmbăta trecută, Riadul a executat zeci de persoane, inclusiv patru musulmani şiiţi, printre ei aflându-se un lider religios proeminent, Nimr al-Nimr, demers ce a dus la sporirea tensiunilor între regatul saudit şi puterea şiită de la Teheran. Dar analiştii sunt de părere că este vorba mai ales de un mesaj către sunniţii militanţi.

Statul Islamic a revendicat o serie de atacuri cu bombă şi cu arme de foc în Arabia Saudită începând din noiembrie 2014, soldate cu moartea a peste 50 de persoane, majoritatea dintre ele fiind şiiţi, dar şi 15 membri ai forţelor de securitate.

×