x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statul Islamic confirmă: "Nr. 2" din ierarhia sa a fost ucis într-un raid american

Statul Islamic confirmă: "Nr. 2" din ierarhia sa a fost ucis într-un raid american

13 Oct 2015   •   22:22
Statul Islamic confirmă: "Nr. 2" din ierarhia sa a fost ucis într-un raid american

Purtătorul de cuvânt al grupării jihadiste Statul Islamic (SI) a confirmat faptul că 'numărul doi' din ierarhia sa a fost ucis în august într-un raid american în Irak, potrivit unei înregistrări difuzate marţi pe site-uri islamiste, informează AFP.

În august, SUA au anunţat că 'numărul doi' al SI, Fadel Ahmad al-Hayali, a fost ucis în ziua a 18-a a lunii respective într-un raid aerian american lângă Mossul, în Irak, în timp ce se afla într-un vehicul împreună cu un alt responsabil al organizaţiei jihadiste.

'America s-a bucurat de moartea lui Abi Moutaz al-Qorachi, pe care a prezentat-o ca pe o mare victorie', a spus El Abou Mohamed al-Adnani, desemnându-l pe acesta cu unul dintre numeroasele sale pseudonime. 'Nu vreau să-l plâng pe cel a cărui unică dorinţă era de a muri în numele lui Dumnezeu... El a condus oameni şi a lăsat în urma lui nişte eroi care, cu ajutorul lui Dumnezeu, îi vor face rău Americii', a mai spus al-Adnani, fără a preciza cum anume a fost ucis 'numărul doi' din SI .

La acea dată, Casa Albă a precizat că Hayli era unul dintre principalii coordonatori ai transferurilor de arme, explozibili, vehicule şi indivizi între Irak şi Siria, două ţări în care SI deţine controlul asupra unor vaste teritorii.

Casa Albă l-a prezentat ca 'principal adjunct' al şefului SI, Abou Bakr al-Baghdadi, precizând că acesta era responsabil pentru operaţiunile SI în Irak.

Gruparea jihadistă a lansat în iunie 2014 o ofensivă în Irak, care i-a permis să cucerească vaste teritorii în faţa unor forţe guvernamentale în derută.

SUA şi aliaţii lor bombardează de mai mult de un an poziţiile SI în Siria şi Irak fără a reuşi să neutralizeze această puternică grupare ultraradicală.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: isis statul islamic atentat