x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stephen Hawking va fi înmormântat alături de Newton la Westminster Abbey

Stephen Hawking va fi înmormântat alături de Newton la Westminster Abbey

21 Mar 2018   •   07:57
Stephen Hawking va fi înmormântat alături de Newton la Westminster Abbey

Astrofizicianul britanic Stephen Hawking va fi înhumat în catedrala Westminster Abbey de la Londra, un omagiu rezervat celor mai mari personalităţi, alături de un alt gigant al ştiinţei, Isaac Newton, a anunţat un purtător de cuvânt al lăcaşului de cult, fără alte detalii.

 

Funeraliile vor avea loc la 31 martie la Cambridge, unde omul de stiinta a trăit şi a predat timp de peste 50 de ani. Celebru pentru lucrările lui despre univers, Hawking a murit pe 14 martie la locuinţa lui din Cambridge. Avea 76 de ani, iar decesul a fost urmat de un val de omagii aproape fără precedent pentru un cercetator. Activitatea sa s-a concentrat asupra aproprierii teoriei relativităţii a lui Einstein şi a mecanicii cuantice pentru a încerca să explice apariţia universului şi funcţionarea lui.

Isaac Newton, matematician, astronom, fizician care a trăit în a doua jumătate a secolului al XVII-lea şi în prima parte a secolului al XVIII-lea, este tatăl mecanicii clasice datorită teoriei sale privind gravitaţia universală. Westminster Abbey găzduieşte rămăşiţele pământeşti ale regilor şi reginelor, precum şi pe cele ale unor oameni celebri.

Cei trei copii ai lui Stephen Hawking, Robert, Lucy şi Tim, au fost primii care au anunţat decesul tragic al tatălui lor: "Cu durere în suflet anunţăm că iubitul nostru tată a murit azi".Stephen Hawking (1942-2018) avea 20 de ani când a fost diagnosticat cu boala degenerativă scleroză laterală amiotrofică (ALS), ce trebuia să-i curme viaţa în decurs de câţiva ani. Din fericire şi contrar previziunilor, viaţa lui a continuat. Dar şi-a pierdut treptat mobilitatea şi funcţiile musculare, iar corpul său a devenit tot mai fragil.

În 1965, el s-a îndrăgostit de cea care avea să-i devină prima sa soţie, Jane Wilde, care i-a dăruit trei copii: Robert, Lucy şi Tim Hawking. Ei au fost cei care au anunţat decesul tatălui lor, amintind, de asemenea, că a fost "un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar, a cărui moştenire va dura de-a lungul timpurilor".

Hawking le-a dat copiiilor săi trei sfaturi fundamentale, cum a dezvălui el însuşi într-un interviu: "Unu, să privească mereu în sus, spre stele, nu în jos spre picioare. Doi, să nu renunţe niciodată la muncă şi să dea un rost vieţii lor, altminteri viaţa le va fi pustie. Trei, dacă au noroc să întâlnească adevărata dragoste, să ştie că este ceva rar şi să nu se descotorosească de ea".

Robert a studiat la Oxford în Marea Britanie, iar acum lucrează ca inginer informatician, având legături cu Microsoft. Trăieşte la Seattle cu soţia şi cei doi copii ai săi. Singura sa fiică, Lucy, a studiat jurnalismul, dar s-a dedicat literaturii pentru copii, o sarcină la care de multe ori a ajutat-o tatăl ei. Lucy are un fiu care este autist, motiv pentru care este implicată în studierea acestei patologii şi este vicepreşedintă la National Star College, o instituţie care ajută persoanele cu dizabilităţi.Mezinul familiei, Timothy, a studiat franceza şi spaniola la Universitatea Exeter, din Marea Britanie, iar acum lucrează pentru celebra companie daneză "Lego".

×