x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

26 Noi 2008   •   00:00

PIRATERIE
Pe Dunăre, spre Marea Neagră, se practică un gen de prădare a transporturilor şi de stoarcere de bani, relatează Tribune de Geneve în ediţia on-line. În iunie, îmbarcat pe o barjă cu fier vechi, la intrarea pe canalul Dunăre-Marea Neagră, în apropierea Portului Constanţa, jurnalistul Arnaud Dejeans a asistat cum "vreo 20 de persoane triază bucăţile de metal, fără a lua în calcul marinarii, care acceptă să dea ajutor în schimbul câtorva sticle de bere". Săptămânalul Verkher din Austria menţiona încă din 2006 multiplicarea actelor de piraterie în România, dar şi în Serbia. "Navele sub pavilion străin sunt cele mai vulnerabile (...). Este un sector care ar trebui evitat dacă nava nu este sub pavilion rusesc", a declarat Patrick Neindre de la compania franceză Transitainer.



MANEVRE
Un grup naval rusesc a intrat luni în apele teritoriale ale Venezuelei, unde va participa, pentru prima dată de la încheierea războiului rece, la aplicaţii comune cu Marina venezueleană, au declarat surse din guvernul de la Caracas, citate de AFP. Din grupul naval fac parte crucişătorul cu propulsie nucleară Petru cel Mare, distrugătorul Amiral Şebanenko, două nave de escortă şi cinci avioane. Manevrele, aparent o sfidare la adresa influenţei SUA în regiune, sunt programate să aibă loc în timpul unei vizite în Venezuela a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev. Vor participa 1.150 de militari ruşi şi 600 de militari venezueleni.

MAFIOŢI

Agenţii FBI au arestat luni opt membri ai clanului mafiot Luchese din New York, acuzaţi de infracţiuni legate de jocuri de noroc şi trafic de droguri, a relatat ieri AFP. Printre arestaţi se numără Anthony Croce, unul dintre capii clanului. Poziţia celor cinci familii mafiote din New York – Luchese, Bonanno, Colombo, Gambino şi Genovese – a fost slăbită în ultimii zece ani de moartea liderilor lor istorici, dar şi de o serie de arestări. Fiul celebrului cap al mafiei newyorkeze John Gotti a fost arestat în august de FBI.

EXPLOZIE

Trei persoane au fost ucise în explozia unei maşini, ieri-dimineaţă, în apropierea unei staţii de metrou din Sankt Petersburg, probabil din cauza unei grenade. Potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, citat de AFP, "o maşină Lada a explodat, un copil de 3 ani figurând printre victime. De asemenea, o persoană a fost rănită. Se pare că o grenadă a explodat în taxiul Lada". Astfel de explozii sunt relativ frecvente în Rusia, cele mai multe fiind reglări de conturi.

TRANSNISTRIA
SUA sprijină o soluţionare paşnică a conflictului dintre Republica Moldova şi regiunea sa separatistă Transnistria, dar cer ca Rusia să-şi retragă trupele din această zonă, a declarat ambasadorul american la Chişinău. Potrivit RIA Novosti, Asif Chaudhry a precizat că soluţionarea trebuie să se bazeze pe integritatea teritorială a graniţelor recunoscute internaţional şi pe retragerea trupelor ruse.

×
Subiecte în articol: externe