x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

19 Ian 2009   •   00:00

19 ianuarie 2009



ROMĂNII, ÎN STRADĂ
România, Bulgaria şi statele baltice se vor confrunta, în viitorul apropiat, cu tensiuni sociale şi mişcări de stradă, se arată într-o analiză publicată de cotidianul britanic The Guardian. Un prim avertisment în acest sens a fost lansat săptămâna trecută, o dată cu manifestaţiile violente desfăşurate la Vilnius, Riga şi Sofia. De altfel, toate statele din Europa de Est se vor confrunta cu astfel de tensiuni, în condiţiile în care economiile lor au fost grav afectate de criza mondială. În cazul României, principalele "ingrediente" ale unui amestec exploziv ce ar putea scoate oamenii în stradă în următoarele luni sunt închiderea sau delocalizarea a tot mai multor întreprinderi şi slabul răspuns al noului Guvern în faţa crizei. (I. Cristea)

SCANDAL
Militarii britanici detaşaţi în Irak sunt, din nou, protagoniştii unui scandal. Tabloidul News of the World a intrat în posesia unei înregistrări video ce înfăţişează un soldat care retează cu dinţii gâtul unei găini vii, în timp ce mai mulţi camarazi privesc amuzaţi sau imortalizează scena. Apoi, un sergent major repetă isprava, în aplauzele celorlalţi. Contactat de News of the World, un reprezentant al Ministerului britanic al Apărării a declarat că "incidentele" filmate fac parte din antrenamentele militarilor pentru a supravieţui în cele mai aspre condiţii. (I. Cristea)

CAZUL MAILAT

Procurorii italieni fac apel la sentinţa de condamnare la 29 de ani de închisoare a românului Nicolae Romulus Mailat, găsit vinovat pentru uciderea, la Roma, a italiencei Giovanna Reggiani. Acuzarea cere închi-soare pe viaţă pentru crima de la 30 octombrie 2007, transmite Mediafax. Procurorii Barborini şi Ferrara susţin că starea de ebrietate a românului ar trebui considerată drept o circumstanţă agravantă. (I. Cristea)

DISCURS-RECORD
Francezul Lluis Colet (62 de ani) a doborât recordul mondial pentru cel mai lung discurs din lume. Potrivit AFP, el a vorbit fără întrerupere 124 de ore, timp de cinci zile şi patru nopţi, de luni până sâmbătă, la Perpignan (sudul Franţei), intrând în Cartea Recordurilor.Ă

×
Subiecte în articol: externe