x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Străzile Parisului, neîncăpătoare pentru cei care aduc un ultim omagiu lui Johnny Hallyday

Străzile Parisului, neîncăpătoare pentru cei care aduc un ultim omagiu lui Johnny Hallyday

09 Dec 2017   •   15:10
Străzile Parisului, neîncăpătoare pentru cei care aduc un ultim omagiu lui Johnny Hallyday

Fanii lui Johnny Hallyday s-au adunat în număr mare sâmbătă, în Paris, pentru a-şi lua rămas bun de la idolul lor, supranumit ''Elvis Presley al Franţei'', decedat miercuri la vârsta de 74 de ani, informează AFP. 

Cortegiul funerar al rockerului francez, escortat de sute de motociclişti, a înaintat pe Champs Elysees începând de la ora 11:00 GMT îndreptându-se către Biserica Madeleine, unde va fi organizată o ceremonie religioasă la care vor participa familia vedetei, preşedintele Emmanuel Macron şi multe alte personalităţi din lumea artistică şi politică. 

O mulţime impresionantă s-a adunat sâmbătă încă de la primele ore pe traseul cortegiului, alăturându-se persoanelor care au ajuns în timpul nopţii pentru a ocupa un loc bun pe trotuare. Printre acestea, patru belgieni de circa cincizeci de ani care au sosit cu maşina din Jodoigne din apropiere de Bruxelles. ''Vrem să îi aducem un omagiu lui Johnny", a declarat pentru AFP unul dintre ei, Claude Broos, instalator în vârstă de 55 de ani. "Este viaţa mea, îl ascult dimineaţa, la prânz şi seara", a mărturisit acesta. 

Nu departe de el, Johnny şi Laetitia Bernard, în vârstă de 36 şi respectiv 34 de ani, au venit din nordul Franţei împreună cu fiica lor, Aline, de 11 ani. Nu au dormit toată noaptea. ''Era important să-i aducem un ultim omagiu pentru tot ce ne-a oferit. Bucurie şi fericire. A fost un om formidabil", a declarat Johnny care şi-a văzut idolul de patru ori în concert. 

Câte persoane vor fi în total prezente la ''omagiul popular'' pentru a-l saluta pe compozitorul, actorul şi cântăreţul cu o carieră de aproape 60 de ani şi cu peste 100 de milioane de discuri vândute, răpus de cancer pulmonar? Sute de mii? Milioane? În această săptămână, în Adunarea Naţională, un deputat a comparat dispariţia sa cu cea a scriitorului Victor Hugo, care a fost însoţit pe ultimul drum pe Champs Elysees, în 1885, de două milioane de persoane, potrivit presei de la acea vreme, menţionează AFP. 

Johnny Halliday a fost un gigant al culturii populare din Franţa. "Nu am întâlnit niciodată un francez care să nu poată să numească mai multe cântece ale lui Johnny Hallyday", a declarat primul ministru Edouard Philippe care a salutat o figură "constitutivă a identităţii noastre". 

Preşedintele Macron, care a declarat într-un comunicat că Johnny Hallyday este "un erou francez", a anunţat că "va lua pentru scurtă vreme cuvântul" în timpul ceremoniei religioase de sâmbătă, în timp ce muzicienii din trupa lui Johnny Hallyday vor interpreta piese clasice din repertoriul acestuia în faţa bisericii. 

Nicolas Sarkozy i-a adus un ultim omagiu vineri şi a declarat că odată cu dispariţia muzicianului "un fragment întreg din vieţile noastre dispare", în timp ce ieşea din capela în care a fost depus sicriul cântăreţului. 

Mesajele de adio au inundat reţelele de socializare începând de miercuri, iar mesajul "Merci Johnny" va fi proiectat cu ajutorul unei instalaţii luminoase pe durata întregului weekend pe Turnul Eiffel. 

Circa 700 de motociclişti veniţi din mai multe zone ale Franţei, purtând banderole negre pe braţe, s-au alăturat cortegiului funerar. "Pentru a-l însoţi, pur şi simplu", a spus unul dintre ei, Thierry Gondoin, la AFP TV. 

Mai multe mitinguri ale motocicliştilor au fost anunţate şi în alte oraşe din Franţa, în timp ce cântecele vedetei vor rezona pe stadioanele de fotbal din Ligue 1 şi Ligue 2. 

Starul va fi înmormântat în cadrul unei ceremonii intime, luni, pe insula antileză Saint-Barthelemy, unde familia sa deţine o proprietate. Corpul său neînsufleţit va fi transportat duminică dimineaţa cu un zbor direct. 

Legenda rock&roll-ului francez, Johnny Hallyday, a murit în noaptea de 5 spre 6 decembrie 2017, în casa lui Hallyday din Marnes-la-Coquette, în vestul Parisului, unde fusese adus după ce petrecuse şase zile internat într-o clinică, potrivit unui comunicat publicat de soţia sa, Laeticia. 

Compozitorul, actorul şi cântăreţul Johnny Hallyday (pe numele real Jean-Phillipe Smet) s-a născut la 15 iunie 1943, la Paris. Primul album muzical l-a înregistrat în 1960, cu titlul ''Hello Johnny'', urmat de o colecţie impresionantă de albume lansate pe parcursul îndelungatei cariere. 

În 1997 Johnny Hallyday a primit Legiunea de Onoare a Franţei. 

Ca actor a fost distribuit în pelicule ca ''Tales of Paris'' (1962), serialul TV ''L'Europe en chantant'' (1962), ''Where Are You From, Johnny?'' (1964), ''Specialists'' (1969), ''The Legend of Doom House'' (1974), ''L'homme qui voulait passer a la télé'' (2005), ''Jean-Philippe'' (2006), ''The Pink Panther 2'' (2009). După ce a înregistrat albumul de succes ''Ça Ne Finira Jamais'', în 2008, a fost distribuit în filmul ''Vengeance'', iar în 2009 a participat la Festivalul de Film de la Cannes, cu rolul principal din acest film. 

În martie 2017 Johnny Hallyday a anunţat că este bolnav de cancer, într-un mesaj difuzat pe Twitter. În iunie, acelaşi an, a revenit pe scenă, în nordul Franţei, alături de colegii lui de generaţie Jacques Dutronc şi Eddy Mitchell, cu ocazia primului show inclus într-un turneu al grupului Vieilles Canailles.AGERPRES

×