x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA cer UE să furnizeze date despre cetăţenii europeni care au călătorit în Siria

SUA cer UE să furnizeze date despre cetăţenii europeni care au călătorit în Siria

de Agerpres    |    08 Iul 2014   •   19:06
SUA cer UE să furnizeze date despre cetăţenii europeni care au călătorit în Siria

Ministrul american al justiţiei, Eric Holder, a făcut apel marţi la statele din Europa şi nu numai să-şi împiedice cetăţenii să plece în Siria pentru a participa la lupte, subliniind că lumea nu poate permite ca Siria să devină un teren de antrenament pentru extremiştii violenţi.

Într-un discurs susţinut la Oslo, Eric Holder a îndemnat ţările să înveţe din eforturile Washingtonului de a desfăşura operaţiuni sub acoperire şi să folosească legislaţia împotriva pregătirii de atacuri teroriste, tactici care, susţine el, au contribuit la contracararea ameninţărilor cu atacuri în SUA.

Ministrul american al justiţiei le-a cerut totodată europenilor să împărtăşească Statelor Unite informaţiile cu privire la persoanele care călătoresc în Siria. Acesta şi-a motivat cererea spunând că cetăţenii anumitor ţări UE nu necesită viză pentru SUA, americanii neputând verifica altfel dacă cetăţenii europeni care vin pe teritoriul lor au vizitat Siria.

"Avem interesul reciproc şi imperios de a dezvolta strategii comune pentru a face faţă fluxului de extremişti violenţi originari din SUA şi Europa către Siria", a precizat Holder.

Procurorii federali americani au deschis aproximativ 100 de anchete cu privire la cetăţeni americani bănuiţi că au fost să lupte în Siria sau Irak.

Agenţiile de informaţii americane estimează că în jur de 7000 din cei 23.000 de extremişti violenţei care operează în Siria sunt luptători străini, între care zeci de americani.

Ameninţările de securitate pe care le reprezintă luptătorii din Siria originari din SUA, Canada şi Europa s-au aflat în ultima vreme în centrul preocupărilor oficialilor americani. 

×
Subiecte în articol: siria irak teroristi sua eric holder sua