x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA dau talibanilor undă verde pentru distrugerea teroriștilor din Stat Islamic, dar cer și eliminarea Al-Qaeda

SUA dau talibanilor undă verde pentru distrugerea teroriștilor din Stat Islamic, dar cer și eliminarea Al-Qaeda

de Şerban Mihăilă    |    11 Noi 2021   •   08:11
SUA dau talibanilor undă verde pentru distrugerea teroriștilor din Stat Islamic, dar cer și eliminarea Al-Qaeda
Sursa foto: Agerpres

Casa Albă condiționează dorința tot mai mare a talibanilor de a obține recunoașterea internațională, de distrugere a tuturor grupărilor și rețelelor teroriste din Afganistan. Dacă în privința grupării extremiste Stat Islamic (ISIS) solicitarea americanilor coincide cu intențiile noii puteri de la Kabul, atunci când vine vorba despre Al-Qaeda lucrurile se schimbă radical, deoarece rețeaua teroristă condusă odinioară de Osama bin Laden este încă bine încorporată în structurile talibane.  

 

Prin vocea reprezentantului său special pentru Afganistan, Thomas West, administrația Biden a dat talibanilor undă verde distrugerii ISIS-K, aripa militară a Stat Islamic de pe teritoriul afgan. Emisarul american a adăugat că noua conducere a țării trebuie să rupă și legăturile cu Al-Qaeda, dacă dorește să fie recunoscută pe plan internațional, ceea ce ar duce, implict, la ridicarea sancțiunilor, reluarea ajutoarelor și restabilirea relațiilor diplomatice dintre Kabul și Occident. 

 

ISIS-K, dușman comun

 

West și-a exprimat speranța într-un „succes” al luptei talibanilor față de ISIS-K, în contextul în care SUA au devenit în ultimele săptămâni tot mai preocupate de numeroasele atentate sângeroase comise în Afganistan. „SUA sunt îngrijorate de intensificarea atacurilor ISIS-K și vor ca talibanii să aibă succes contra lor. Cred că, în momentul de față, ei fac eforturi susținute împotriva acestei grupări!”, a spus West, aflat la Bruxelles, la un briefing NATO pe tema Afganistanului.

De la instalarea lor la putere, în luna august, talibanii au fost atacați deja de câteva ori de ISIS-K. Teroriștii au alternat crime lipsite aparent de orice noimă, cu asasinate cu țintă precisă, ambuscade militare și explozii în locuri în care se aflau numeroși oameni. Recent, cel puțin 25 de persoane au fost ucise, într-un atentat cu bombă comis la un spital militar din Kabul. 

Experți militari americani susțin că, în prezent, ISIS-K dispune de un număr cuprins între 4.000 și 5.000 de insurgenți, care s-a mărit după eliberarea din închisori, în ultimele luni, a tuturor deținuților, în timpul ofensivei talibanilor spre Kabul. Involuntar, talibanii au dat astfel o mână de ajutor grupării rivale, sute de teroriști aflați după gratii amestecându-se, în timpul eliberării, cu ceilalți deținuți. 

Efectele eliberării combatanților din Stat Islamic nu au întârziat să apară. ISIS-K a revendicat, la sfârșitul lui august, atacul soldat cu peste 100 de morți, între care și 13 militari americani, în zona aeroportului din Kabul, într-un moment în care forțele SUA cooperau cu talibanii pentru a evacua din țară cetățeni occidentali și afgani.

Mai mult, se pare că o serie de talibani nemulțumiți de atitudinea mult mai relaxată față de Occident manifestată de noua putere afgană, dornică să fie acceptată de comunitatea internațională, trec acum, în număr mare, în tabără grupării teroriste radicale. 

 

Rivalitate de moarte

 

ISIS-K a apărut în 2015, fiind o grupare formată din membri nemulțumiți ai talibanilor din Afganistan și Pakistan, precum și din combatanți ai Al-Qaeda. Gruparea a crescut, jucând pe cartea sectarismului. Membrii ei și-au anunțat intenția de a institui supremația salafistă în Afganistan, în detrimentul dominației hanafite a talibanilor. Între 2015 și 2016, ISIS-K a obținut controlul asupra unor teritorii vaste din provinciile estice afgane Nangarhar și Kunar, afectând serios influența talibană în regiune. 

În perioada 2016-2020, operațiunile americane de contraterorism, în special cele aeriene, au decimat treptat ISIS-K. Concomitent, forțele guvernamentale afgane și milițiile talibane au atacat terestru fortărețele grupării, în Nangarhar și Kunar. De altfel, în ultimii ani, mii de membri ai ISIS-K au fost uciși, răniți sau capturați. SUA, oficialitățile afgane, precum și liderii talibani au anunțat chiar, la un moment dat, sfârșitul grupării în Afganistan.

 

Reapariție în forță

 

Cu toate acestea, se pare că ISIS-K a reușit să se adapteze presiunii militare la care a fost supusă din toate părțile, regrupându-se sub o formă mult mai periculoasă. În primul rând, ISIS-K le-a declarat un nou război de uzură talibanilor, după ce aceștia au încheiat cu administrația de la Washington acordul de retragere a trupelor americane. Încă din luna mai a anului trecut, gruparea anunțase o campanie de terorism urban contra talibanilor, a guvernului afgan și a americanilor. Apoi, ISIS-K a trecut la construirea unei rețele urbane, recrutând lideri instruiți și insurgenți radicali în orașe mari, precum Kabul.

Gruparea a reușit, în același timp, să absoarbă în continuare membri din rândul dezertorilor talibani. Noii membri au o experiență vastă în strategia de luptă urbană. Ei au la activ atacuri masive și sofisticate, executate în Kabul și Jalalabad. 

 

Talibanii, în corzi

 

Scopul loviturilor ISIS-K din ultima vreme pare a fi subminarea serioasă a autorității talibanilor, care au insistat în repetate rânduri că sunt capabili să asigure securitatea și stabilitatea în țară, după plecarea americanilor. Săptămâna trecută, talibanii au insistat că ISIS „nu mai există”, iar celule grupării sunt anihilate imediat, de îndată ce acestea apar. În aceeași zi, însă, ISIS-K avea să revendice atacul sângeros de la spitalul din Kabul. 

În aceste condiții, oficialitățile occidentale au deveni tot mai preocupate de incapacitatea talibanilor de a anihila ISIS-K, precum și de refuzul lor de a coopera cu SUA în combaterea terorismului.  

 

Frăția cu Al-Qaeda

 

SUA rămân îngrijorate și de prezența pe teritoriul afgan a rețelei Al-Qaeda, care este încă bine încorporată în structurile talibane. Este greu de crezut că talibanii vor rupe legăturile cu membrii rețelei, vechii lor aliați, de dragul americanilor. Oficial, talibanii susțin că niciun insurgent al rețelei nu mai operează în Afganistan și că nu vor mai permite vreun atac Al-Qaeda asupra altui stat de pe teritoriul afgan. Numeroși oficiali ai actualului regim afgan sunt însă membri ai aripii teroriste talibane Haqqani, care are legături strânse cu Al-Qaeda. Însuși ministrul de Interne taliban, Sirajuddin Haqqani, se află pe lista de terorism a FBI. 

Ruperea de Al-Qaeda pare, de altfel, cel mai greu obstacol pe care talibanii îl au de trecut pentru obținerea recunoașterii lor internaționale. 

×