x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA - Israel, un război rece al declaraţiilor

SUA - Israel, un război rece al declaraţiilor

de Dan Constantin    |    30 Iul 2014   •   11:13
SUA - Israel, un război rece al declaraţiilor

Jurnalul Naţional găzduieşte punctul de vedere al Ambasadorului israelian la Bucureşti. Excelenţa Sa, Dan Ben - Eliezer punctează viziunea statului Israel pentru ieşirea din războiul din Gaza.
 
Cu puţine ore înainte de declaraţia exclusivă a Excelenţei Sale, la Washington, s-a derulat  un moment semnificativ asupra căruia ne oprim pentru a înţelege contextul în care se desfăşoară eforturile pentru încetarea focului în acest conflict în care au pierit peste o mie de oameni - palestinieni şi israelieni.

Ieri dimineaţă - 29 iulie - la  Departamentul de Stat a avut loc primirea la John Kerry a noului ministru de externe al Ucrainei, Pavel Klimkin. Cei doi au făcut apoi declaraţii de presă urmate de întrebări. Această parte s-a transformat într-o veritabilă conferinţă de presă consacrată opiniilor virulente din presa israeliană la adresa secretarului de stat american, care se întorsese dintr-un turneu diplomatic cu scopul negocierii unei încetări a focului.

Au fost citate articole şi declaratii care, în esenţă, etichetau acest plan "un atac terorist strategic", potrivit ziarului Haaretz. Kerry s-a apărat spunând că este un prieten al statului Israel şi a prezentat pe larg o istorie a poziţiilor lui în care a votat ca senator, sută la sută în favoarea acestui stat.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki, în ziua anterioara - 28 iulie, în conferinţa  zilnică de presă, răspundea foarte acid criticilor din presa din Israel la adresa planului de pace iniţiat de americani, împreună cu Egiptul. Demersul lui Kerry era catalogat în media din Israel ca un plan care să salveze organizaţia Hamas. Psaki a dezavuat şi scurgerile de informaţii către presa din Israel a elementelor din propunerile confidenţiale din planul avansat de Egipt după consultările cu Statele Unite. Psaki a declarat că "cei care doresc încetarea focului să se concentreze pe efortul de a-l pune în aplicare, nu a critica sau a ataca oamenii care au un rol proeminent în această acţiune".

Cu aceste precizări înţelegem, cred mai bine, declaraţiile părţilor care apar în spaţiul public pe fondul unui război rece suprapus războiului cald din Gaza.

×