x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA nu mai vor să arunce cu banii

SUA nu mai vor să arunce cu banii

12 Iun 2020   •   18:00
SUA nu mai vor să arunce cu banii

Statele Unite ale Americii intenţionează să retragă o parte din trupele din Germania, deoarece americanii nu sunt dispuşi să plătească prea mult” pentru securitatea altor ţări, a declarat ambasadorul demisionar al SUA la Berlin, Richard Grenell, citat ieri de Reuters.

Anunțată de „Wall Street Journal” la sfârșitul săptămânii trecute, vestea retragerii a aproape o treime din numărul trupelor americane a căzut ca un trăsnet asupra liderilor de la Berlin, care nu fuseseră informați oficial în legătură cu această decizie. Potrivit publicației, Donald Trump a ordonat armatei să retragă 9.500 de militari din Germania, ceea ce ar reduce contingentul SUA din această ţară la 25.000 de oameni. Richard Grenell - care a demisionat la 1 iunie din postul de ambasadorul al SUA în Germania - a declarat, miercuri seară, canalului „Bild Live” că „americanilor plătitori de taxe nu le mai convine să plătească prea mult pentru apărarea altor state”. „În Germania vor mai rămâne 25.000 de soldaţi, nu este puţin”, a precizat Grenell. Informaţiile privind retragerea de trupe intervin în contextul tensiunilor care au marcat relaţiile dintre Berlin şi Washington de la instalarea la preşedinţie a lui Trump. Liderul de la Casa Albă a făcut presiuni asupra Germaniei să-şi majoreze bugetul apărării şi a acuzat Berlinul că este „ostaticul” Rusiei, din cauza dependenţei sale parţiale de energia rusă.

 

Decizia lui Trump de a reduce contingentul din Germania a luat prin surprindere și o serie de înalţi oficiali americani din sfera securităţii naţionale.

×