x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA pornesc războiul comercial cu China

SUA pornesc războiul comercial cu China

de Şerban Mihăilă    |    23 Mar 2018   •   16:13
SUA pornesc războiul comercial cu China

Până recent, Donald Trump dădea impresia că se înțelege neașteptat de bine cu liderul chinez, Xi Jinping. Timp de un an, șeful Casei Albe nu a transpus în practică retorica  virulentă contra practicilor comerciale „necinstite” ale Chinei, despre care afirma la începutul mandatului său că „ne violează țara” și „ne fură locurile de muncă”. Trump nu a renunțat însă la războiul său economic contra Beijingului.

Nemulțumirile constante exprimate de administrația de la Washington față de strategia economică „agresivă” și „neloială” promovată de chinezi i-au determinat pe analiștii economici să anticipeze că investigația federală asupra presupusului furt de proprietate intelectuală, de către China, se va încheia prin adoptarea unor sancțiuni comerciale usturătoare. După șapte luni de anchetă, președintele Trump urma să anunțe ieri taxe anuale în valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari impuse produselor chinezești, într-un set de sancțiuni destinat reducerii deficitului comercial în relația cu Beijingul, susțineau, miercuri, surse de la Washington, citate de AP. În același timp, Casa Albă dorește să pedepsească regimul chinez pentru furtul de tehnologie americană și pentru exercitarea de presiuni asupra companiilor din SUA, obligate să împărtășească partenerilor locali o parte din know-how-ul lor tehnologic în schimbul accesului pe piața din China. Potrivit unor surse apropiate investigației, există dovezi concludente care demonstrează că Beijingul utilizează măsuri agresive pentru a obține supremația tehnologică deținută în momentul de față de SUA, recurgând și la hackeri pentru a sustrage de la distanță secrete comerciale americane. Măsurile contra Chinei vin în momentul în care SUA se pregătesc să impună taxe de 25% pentru oțelul importat și de 10% pentru aluminiu. Aceste măsuri dure vor lovi atât China, care a invadat întreaga lume cu oțel și aluminiu ieftine, cât și aliați europeni, asiatici și din America de Sud ai americanilor. Încă de la începutul mandatului său, Trump a promis că va reduce deficitul comercial masiv al SUA, care a atins, anul trecut, 566 miliarde de dolari, revizuind tratatele comerciale și punând capăt practicilor abuzive ale unora dintre partenerii americanilor. Pentru a ataca China, Trump a scos de la naftalină o „armă” din perioada Războiului Rece și anume un articol din legislația comercială a SUA din 1974, care permite președintelui să impună taxe în mod unilateral.

Și americanii au de pierdut

Îngrijorarea în privința izbucnirii unui război comercial între primele două economii ale globului a cuprins o serie de ramuri industriale americane, precum și oameni de afaceri din SUA. Câteva companii americane i-au trimis lui Trump o scrisoare în care avertizează că „impunerea de taxe extinse va atrage o reacție în lanț cu consecințe negative pentru economia SUA, antrenând măsuri de ripostă, sufocând agricultura, bunurile și serviciile de export și, nu în ultimul rând, crescând costurile pentru mediul de afaceri și consumatori”.   

Analiștii estimează că americanii vor fi nevoiți să plătească cu 10% mai mult pentru produsele fabricate în China, care au invadat deja piața din SUA.

×
Subiecte în articol: sua razboi comercial China