x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA retrag circa 1000 de militari din nordul Siriei

SUA retrag circa 1000 de militari din nordul Siriei

14 Oct 2019   •   09:45
SUA retrag circa 1000 de militari din nordul Siriei

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a anunţat duminică retragerea a circa 1000 de militari americani din nordul Siriei, transmite AFP.

Şeful Pentagonului a declarat televiziunii CBS, preluată de France Presse, că trupele SUA vor fi retrase din ordinul preşedintelui Donald Trump, deoarece situaţia este nesustenabilă pentru militarii care ar putea fi prinşi între forţele kurde şi armata turcă.

Esper a precizat ulterior că este vorba de mai puţin de 1000 de soldaţi. El a susţinut că Washingtonul nu i-a abandonat pe kurzi.

Turcia a bombardat vineri o zonă din apropiere de Kobane, în nordul Siriei, unde se afla o poziţie a forţelor armate americane, a comunicat Departamentul Apărării Statelor Unite.

Kurzii au anunţat că aproximativ 800 de apropiaţi ai jihadiştilor din Statul Islamic au evadat dintr-un lagăr de refugiaţi, profitând de haosul provocat de ofensiva turcă.

Trump nu a comentat retragerea duminică, însă a justificat pe Twitter strategia încheierii implicării SUA în "războaie nesfârşite"; el a arătat că Turcia luptă cu kurzii de zeci de ani. Preşedintele a promis însă că va urmări îndeaproape situaţia.

Şeful Casei Albe a anunţat pe 6 octombrie retragerea trupelor americane din nordul Siriei. AFP observă că până şi cei mai apropiaţi aliaţi republicani ai lui Trump şi-au exprimat indignarea faţă de această decizie, iar lunea trecută, preşedintele şi-a schimbat poziţia, ameninţând că "va şterge de pe faţa pământului" economia Turciei dacă ofensiva militară turcă "depăşeşte limitele".

Vineri, Washingtonul a făcut cunoscut că este gata să aplice în orice moment sancţiuni împotriva Ankarei. Solicitat să comenteze, secretarul trezoreriei, Steve Mnuchin, a declarat reţelei ABC că preşedintele l-a autorizat "să paralizeze economia turcă", ceea ce "putem face în orice moment, la ordinul său". "Putem bloca toate tranzacţiile în dolari cu întregul guvern turc", a precizat el, insistând că "este ceva ce putem face. Avem deplină autoritate pentru asta".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua siria