x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA şi trei ţări sud-americane vor coopera împotriva terorismului

SUA şi trei ţări sud-americane vor coopera împotriva terorismului

20 Iul 2019   •   15:30
SUA şi trei ţări sud-americane vor coopera împotriva terorismului

Statele Unite şi trei ţări din America de Sud vor stabili un mecanism regional de securitate pentru combaterea criminalităţii şi a terorismului, a anunţat ministrul argentinian de externe, Jorge Faurie, după o întâlnire cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, vineri, transmite dpa din Bogota.

Mecanismul grupând Argentina, Brazilia, Paraguay şi SUA va facilita "coordonarea politică şi diplomatică a eforturilor în lupta împotriva activităţilor ilicite din regiune, precum şi a posibilelor legături cu criminalitatea transnaţională şi finanţarea terorismului", a spus Faurie.

Anunţul a venit în timp ce SUA au oferit o recompensă de până la 7 milioane de dolari pentru informaţii care să conducă la localizarea unui presupus agent Hezbollah responsabil pentru un atac asupra unui centru al comunităţi evreieşti din Buenos Aires, care s-a soldat cu 85 de morţi în 1994.

Salman Raouf Salman, cunoscut şi sub numele de Samuel Salman El Reda, este un lider al Organizaţiei de Securitate Externă a Hezbollah, care este responsabil de "planificarea, coordonarea şi executarea ... de atacuri teroriste
în întreaga lume", a spus Departamentul de Stat. "Nu doar conduce şi sprijină ... activităţi teroriste în Emisfera Occidentală, dar a şi fost implicat în comploturi în întreaga lume", adaugă acesta.

De asemenea, SUA l-au desemnat pe Salman drept Global Specially Designed Terorist (SDGT, terorist global special desemnat), ceea ce a dus la îngheţarea posibilelor sale active din SUA.

SDGT sunt entităţi şi persoane fizice despre care Oficiul pentru Controlul Activelor Externe al Departamentului de Trezorerie (OFAC) constată că au comis sau prezintă un risc semnificativ de comitere a unor acte de terorism sau că oferă sprijin, servicii sau asistenţă unor terorişti sau organizaţii teroriste vizate în programele de contra-terorism.

Pompeo, care a participat la un summit consacrat luptei antiteroriste la Buenos Aires şi a vizitat respectivul centru comunitar evreiesc, cunoscut sub numele de AMIA, a spus în timpul reuniunii că Salman a coordonat de la faţa locului atacul din 1994.

Într-o conferinţă de presă el a spus că Hezbollah a efectuat atacul cu bombă "cu sprijinul deplin" al Iranului şi a adăugat că Hezbollah încă "păstrează o prezenţă puternică în America de Sud".

El a cerut tuturor ţărilor din regiune să urmeze exemplul Argentinei, care a desemnat Hezbollah drept organizaţie teroristă şi a îngheţat activele acesteia joi.

Organizaţia Hezbollah, grupare libaneză şiită, puternic înarmată, fondată în 1982 de Gardienii Revoluţiei din Iran şi sprijinită de această ţară, este considerată vinovată de două atacuri în Argentina. În 1992, un atac asupra ambasadei israeliene din capitala argentiniană s-a soldat cu 29 de morţi, iar în urmă cu exact 25 de ani, o bombă plasată la un centru al comunităţii evreieşti din Buenos Aires a ucis 85 de oameni.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: SUA combaterea terorismului