x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vor pune capăt şi operaţiunilor aeriene împotriva Statului Islamic din Siria

SUA vor pune capăt şi operaţiunilor aeriene împotriva Statului Islamic din Siria

20 Dec 2018   •   17:28
SUA vor pune capăt şi operaţiunilor aeriene împotriva Statului Islamic din Siria

Ordinul preşedintelui american Donald Trump de retragere a trupelor americane din Siria prevede de asemenea şi încheierea campaniei aeriene a SUA împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI) în această ţară, au declarat joi pentru Reuters oficiali americani sub rezerva anonimatului. 

Războiul aerian condus de Statele Unite a fost esenţial în lupta împotriva Statului Islamic şi pentru menţinerea presiunii asupra grupului militant în Irak şi Siria, cu peste 100.000 de bombe şi rachete lansate în cele două ţări începând din 2015, potrivit datelor oferite de Forţele Aeriene ale SUA. 

Oficialii americani au declarat pentru Reuters că momentul încheierii campaniei aeriene va fi legat de retragerea forţelor americane, însă au refuzat să ofere o dată pentru momentul când se va întâmpla acest lucru. 

Forţele aeriene americane sunt esenţiale nu numai pentru loviturile ofensive împotriva militanţilor, dar şi pentru apărarea trupelor SUA de pe teren. Acest rol, cunoscut sub numele de 'forţă de protecţie', va fi extrem de important, asigurând o ieşire ordonată şi sigură a forţelor americane din Siria. 

Totodată, Forţele Democratice Siriene (FDS), o alianţă kurdo-arabă susţinută de coaliţia internaţională condusă de SUA, au anunţat joi că intenţionează să continue ofensiva împotriva SI în estul Siriei, în pofida deciziei Washingtonului de a-şi retrage trupele. 

'Bătălia (în împrejurimile) Hajine continuă încă', a declarat purtătorul de cuvânt al FDS, Mustafa Bali. 

Luptele se vor opri totuşi în cazul ofensivei Turciei împotriva zonelor controlate de kurzi din nordul Siriei, a avertizat el, referindu-se la noile ameninţări lansate luni de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. 

'Decizia americană este (pentru moment) doar o decizie şi nu are încă impact pe teren', a adăugat Bali.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: siria statul islamic operatiuni aeriene sua