x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sudan: SUA şi Europa solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Sudan: SUA şi Europa solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

11 Apr 2019   •   21:40
Sudan: SUA şi Europa solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

SUA şi cinci ţări europene au cerut joi o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU consacrată situaţiei din Sudan, după lovitura de stat din această ţară care a dus la îndepărtarea de la putere a preşedintelui Omar al-Bashir, au anunţat surse diplomatice, relatează AFP.

Această sesiune cu uşile închise ar urma să aibă loc vineri şi a fost solicitată de SUA şi cinci ţări europene membre ale Consiliului de Securitate: Franţa, Regatul Unit (membri permanenţi), Germania, Belgia şi Polonia.

"Suntem foarte îngrijoraţi'' de evoluţia situaţiei din Sudan - ''închiderea frontierei", "restricţiile de circulaţie", o tranziţie militară timp de doi ani, a subliniat adjunctul ambasadorului britanic Jonathan Allen. Cel mai important este "să nu existe nicio violenţă împotriva manifestanţilor", a subliniat el.

Preşedintele Omar al-Bashir, care a condus Sudanul cu mână de fier timp de 30 de ani, a fost îndepărtat de la putere joi printr-o lovitură de stat în urma unei revolte populare, fiind înlocuit cu un ''consiliu militar de tranziţie'' pentru doi ani.

Omar al-Bashir, în vârstă de 75 de ani, este inculpat de Curtea Penală Internaţională de la Haga, care a emis pe numele său un mandat de arestare motivat de acuzaţii de genocid în regiunea sudaneză Darfur, în timpul insurecţiei declanşate în 2003, soldată, potrivit estimărilor, cu 300.000 de morţi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sudan sua europa onu