x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suedezii sunt tot mai preocupați de schimbările climatice

Suedezii sunt tot mai preocupați de schimbările climatice

09 Aug 2018   •   18:52
Suedezii sunt tot mai preocupați de schimbările climatice

Climatul a ajuns pe locul al doilea în preocupările suedezilor, după imigraţie, potrivit unui sondaj publicat joi, cu o lună înainte de alegerile legislative şi după ce ţara s-a confruntat în iulie cu un val de secetă şi cu incendii de pădure, relatează AFP. 

Sondajul, realizat de institutul Demoskop în perioada 2-7 august şi publicat în ziarul Expressen, arată că 16 % dintre cei chestionaţi consideră mediul drept principala lor preocupare, cu o lună înainte de scrutinul legislativ din 9 septembrie. 

Problema mediului o detronează pe cea referitoare la sănătate, ajunsă pe locul al treilea (13 % dintre persoanele 
intervievate o consideră drept miza majoră). 

''Este păcat că s-a aşteptat să vină seceta şi incendiile pentru ca mediul să devină o preocupare majoră'', a declarat Michael Arthursson, secretar general al Partidului de Centru, pentru Expressen. 

Luna iulie a fost în Suedia cea mai călduroasă din cel puţin ultimele două secole şi jumătate, iar incendiile de pădure ''au fost cele mai grave din epoca modernă'', potrivit autorităţilor, care au anunţat că incendiile au distrus nu mai puţin de 20.000 de hectare. Nu s-au înregistrat victime. 

Slab dotată cu echipamente pentru lupta împotriva unor incendii de o asemenea amploare, Suedia a fost nevoită să ceară ajutor din partea vecinilor săi prin Mecanismul european de protecţie civilă şi Centrul euro-atlantic de coordonare a reacţiilor în caz de catastrofă. Italia, Germania, Norvegia şi Danemarca au răspuns apelului de ajutor trimiţând oameni şi materiale. 

Guvernul suedez a anunţat printre altele la sfârşitul lunii iulie un ajutor de 1,2 miliarde de coroane (117 milioane de euro) destinat sectorului agricol. 

Potrivit aceluiaşi sondaj, imigraţia rămâne principala preocupare pentru 23 % dintre alegătorii chestionaţi. 

Suedia a înregistrat din 2012 un număr de 400.000 de cereri de azil, respectiv una la 25 de locuitori, cel mai mare număr fiind în 2015 (162.000 de cereri). 

Vicepremierul suedez Isabella Lovin estimează că imigraţia şi lupta împotriva schimbărilor climatice merg împreună. ''Dacă nu facem nimic pentru a contracara ameninţările climatice, vom avea sute de milioane de refugiaţi din cauza uraganelor, a secetei şi a recoltelor proaste'', a declarat dna Lovin pentru Expressen.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: climat suedia alegeri legislative