x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suedia: Cel mai mare festival muzical, anulat din cauza violurilor

Suedia: Cel mai mare festival muzical, anulat din cauza violurilor

03 Iul 2017   •   17:45
Suedia: Cel mai mare festival muzical, anulat din cauza violurilor

Organizatorii celui mai mare festival muzical din Suedia au anulat ediţia din 2018 după o serie de violuri şi alte agresiuni sexuale comise în acest weekend şi în timpul ediţiei de anul trecut, acte calificate drept "respingătoare" de prim-ministrul Stefan Lofven, relatează AFP. 

"Anumiţi bărbaţi, pentru că de bărbaţi este vorba, nu pot, în mod evident, să se comporte corect. Este o ruşine. De aceea am decis să nu mai organizăm Bravalla în 2018", au anunţat într-un comunicat organizatorii festivalului Bravalla, care s-a derulat între 28 iunie şi 1 iulie în apropiere de Norrkoping (sud-est). 

Poliţia locală a informat luni că a primit patru plângeri pentru viol şi 23 de plângeri pentru alte agresiuni sexuale. Potrivit responsabilului de anchetă Martin Hedberg, nici un suspect nu fusese identificat până luni. 

"Numeroase plângeri au fost depuse după producerea faptelor şi nu avem la dispoziţie decât semnalmente vagi", a explicat el. 

Prim-ministrul Stefan Lofven a acuzat acte "respingătoare" comise de "oameni mizerabili" şi s-a pronunţat în favoarea recurgerii la mijloace de supraveghere video în cadrul acestui gen de manifestări. 

Ediţia din 2016 a fost şi ea marcată de agresiuni sexuale care, potrivit organizatorilor, pot explica relativă scădere a afluenţei de public din acest an: au fost vândute 45.000 de bilete, faţă de 52.000 anul trecut. 

"Se vorbeşte mai puţin despre muzică decât despre infracţiuni şi violenţe", şi-a exprimat regretul Folkert Koopmans, preşedintele societăţii germane FKP Scorpio, care organizează festivalul, într-o declaraţie pentru agenţia de presă suedeză TT. 

Un val de agresiuni puse pe seama imigranţilor tineri la mai multe festivaluri muzicale suedeze în 2014 şi 2015 a provocat o puternică dezbatere politică, dar ulterior majoritatea anchetelor au fost închise din lipsă de probe, notează AFP.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: festival viol suedia