x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summit NATO la Londra. Liderii statelor membre reafirmă clauza apărării colective

Summit NATO la Londra. Liderii statelor membre reafirmă clauza apărării colective

04 Dec 2019   •   15:57
Summit NATO la Londra. Liderii statelor membre reafirmă clauza apărării colective

 Liderii statelor membre ale NATO, reuniţi la Londra, au adoptat miercuri la finalul summitului de marcare a 70 de ani de la crearea organizaţiei o declaraţie comună în care exprimă ''solidaritatea, unitatea şi coeziunea'' ţărilor lor şi recunosc, pentru prima dată, creşterea puterii Chinei drept o ''provocare'', transmit AFP şi dpa.

Textul declaraţiei arată că ''acţiunile agresive'' ale Rusiei constituie o ameninţare pentru securitatea euro-atlantică şi dă noi asigurări că NATO este o alianţă exclusiv defensivă, care ''nu reprezintă o ameninţare pentru nicio ţară''.

Liderii ţărilor aliate reafirmă ''consolidarea punţii transatlantice'' între Europa şi America de Nord şi clauza apărării colective din Tratatul Nord-Atlantic potrivit căreia un atac împotriva unui stat membru al NATO este considerat drept un atac împotriva tuturor ţărilor membre ale Alianţei.

De asemenea, declaraţia cuprinde invitaţia adresată secretarului general al NATO de a începe un proces de reflecţie cu privire la viitorul Alianţei Nord-Atlantice.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: summit nato londra