x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summitul de la Riad a fost un 'show' fără 'nicio valoare politică', afirmă preşedintele iranian

Summitul de la Riad a fost un 'show' fără 'nicio valoare politică', afirmă preşedintele iranian

22 Mai 2017   •   19:26
Summitul de la Riad a fost un 'show' fără 'nicio valoare politică', afirmă preşedintele iranian

Summitul de la Riad care a reunit Statele Unite, ţările arabe şi state musulmane şi în cursul căruia Iranul a fost aspru criticat a fost un 'show' fără 'nicio valoare politică', a declarat luni preşedintele iranian Hassan Rohani, relatează AFP. 

'Reuniunea din Arabia Saudită a fost un show care nu are nici valoare politică, nici concretă. Arabia Saudită a organizat deja astfel de spectacole în trecut', a declarat Rohani la Teheran în cadrul primei sale conferinţe de presă după realegerea sa în funcţia de preşedinte pentru un nou mandat de patru ani. 

El a respins acuzaţiile de sprijin a terorismului formulate împotriva Iranului de preşedintele american Donald Trump şi de regele Salman al Arabiei Saudite în deschiderea duminică a summitului de la Riad, la care Teheranul nu a fost invitat. 

'Cei care au luptat împotriva teroriştilor sunt popoarele irakian şi sirian. Consilierii militari iranieni i-au ajutat şi vor continua să facă acest lucru', a spus Rohani, care a apărat de asemenea Hezbollahul libanez. 

'Cei care au sprijinit teroriştii nu pot lupta împotriva lor', a spus Rohani. 'Nu cred că poporul american va uita sângele vărsat la 11 septembrie', a mai spus el, făcând referire la atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA, în care 15 din cei 19 terorişti care au deturnat avioanele erau saudiţi. 

'Nu poţi rezolva problema terorismului pur şi simplu dând unei superputeri banii poporului tău', a declarat preşedintele iranian referindu-se la Trump. 

Donald Trump a ales Arabia Saudită, marele rival regional al Iranului, pentru prima sa vizită în străinătate în calitate de preşedinte al SUA. 

Totodată, preşedintele Hassan Rohani a subliniat că Iranul va continua testele cu rachete atât timp cât va fi necesar. El a făcut această declaraţie după ce SUA au cerut Teheranului să oprească aceste teste. 'Să ştiţi că atunci când va fi nevoie din punct de vedere tehnic să facem teste cu rachete, le vom face şi nu vom cere permisiunea nimănui', a spus Rohani.AGERPRES

×