x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Surpriza lui Chirac - Arma nucleara, contra amenintarii teroriste

Surpriza lui Chirac - Arma nucleara, contra amenintarii teroriste

de Marina Constantinoiu    |    20 Ian 2006   •   00:00
Surpriza lui Chirac - Arma nucleara, contra amenintarii teroriste

Franta e pregatita sa foloseasca arma nucleara, in caz de atac terorist pe teritoriul francez, a spus ieri presedintele Jacques Chirac.

Franta isi rezerva dreptul de a riposta intr-o maniera neconventionala, "deci nucleara", "acelor lideri care recurg la mijloace teroriste contra ei", a declarat ieri presedintele francez, Jacques Chirac.

"Liderii statelor care ar recurge la mijloace teroriste contra noastra, ca si cei care intentioneaza sa utilizeze, intr-o maniera sau alta, arme de distrugere in masa, trebuie sa inteleaga ca se expun unui raspuns ferm si adaptat din partea noastra. Acest raspuns poate fi conventional, poate fi si de alta natura", a anuntat Jacques Chirac, citat de AFP. El nu a facut referire insa la nici un stat, pentru a-si lamuri declaratia surprinzatoare, facuta in cadrul unui discurs in care a sustinut necesitatea cheltuielilor in domeniul nuclear si a inaspririi politicii de combatere a terorismului.

"FLEXIBIL". Franta a refuzat, pana acum, spre deosebire de Statele Unite, sa ia in calcul recurgerea la arma nucleara contra grupurilor teroriste. Parisul si-a configurat fortele nucleare pentru a putea raspunde intr-o maniera "flexibila" unei eventuale amenintari, a adaugat presedintele francez, care s-a aflat ieri la baza nucleara din Ile Longue (nord-vestul Frantei), in timp ce, potrivit doctrinei franceze, recurgerea la arma nucleara trebuie sa fie totala si definitiva.

PREMIERA. Chirac a precizat ca intreaga capacitate nucleara a Frantei a fost creata in baza acestei strategii si ca numarul focoaselor nucleare de pe submarinele nucleare franceze a fost redus tocmai pentru a permite atacuri cu tinta precisa. Este pentru prima oara cand presedintele francez mentioneaza posibilitatea unui raspuns nuclear in cazul unui atac terorist, insa el nu a mentionat nici o amenintare specifica la adresa Frantei, comenteaza Reuters, citata de Mediafax.

Aprovizionarile strategice si apararea aliatilor sunt interese care, eventual, pot fi considerate drept "vitale" si deci justifica recurgerea la descurajarea nucleara, a apreciat presedintele francez, potrivit AFP.

MOTIVATIE. Franta considera pana acum ca interesele vitale care pot justifica, in caz de amenintare, recurgerea la arma nucleara sunt integritatea teritoriului tarii, protejarea populatiei si libera exercitare a suveranitatii sale. "Garantia aprovizionarilor noastre strategice si apararea tarilor aliate sunt, printre altele, interese pe care ar trebui sa le protejam", a declarat Chirac in acest discurs despre doctrina nucleara franceza, rostit in fata echipajelor franceze de pe submarinele nucleare din Ile Longue. Dar a subliniat Chirac, citand ipoteza amenintarilor contra aprovizionarilor strategice si apararii aliatilor, "presedintele Republicii este cel care trebuie sa aprecieze amploarea si consecintele potentiale ale unei amenintari sau ale unui santaj insuportabile la adresa acestor interese" si aceasta analiza ar putea conduce la concluzia ca "intra in campul intereselor noastre vitale".

PRIORITATI. "Lupta contra terorismului este, evident, una dintre prioritatile noastre", a mai spus Chirac, care a adaugat ca tara sa va continua "pe aceasta cale cu fermitate si hotarare". "Dar nu trebuie sa cedam tentatiei de a limita ansamblul problematicilor de aparare si de securitate la aceasta necesara lupta contra terorismului", a mai spus Chirac. "Aparitia unei noi amenintari nu inseamna ca face sa dispara toate celelalte", a adaugat seful statului francez, apreciind ca "lumea noastra este marcata de aparitia afirmatiilor de putere, care se bazeaza pe detinerea de arme nucleare, biologice sau chimice". El a criticat, cu aceeasi ocazie, "tentatia anumitor state de a se dota cu mijloace nucleare, incalcand tratatele internationale". AFP adauga, in acest context, ca Iranul promoveaza un program nuclear controversat, iar comunitatea internationala incearca sa obtina garantii ca activitatile sale legate de imbogatirea uraniului nu constituie o acoperire pentru fabricarea de arme nucleare.
×
Subiecte în articol: externe contra chirac nucleară nucleare