x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Surpriză: Negocierea unui nou acord asupra Brexit pare deblocată

Surpriză: Negocierea unui nou acord asupra Brexit pare deblocată

11 Oct 2019   •   22:10
Surpriză: Negocierea unui nou acord asupra Brexit pare deblocată
Sursa foto: Marc DOSSMANN

Uniunea Europeană consideră propunerile britanice suficiente pentru a începe negocierea unui nou acord asupra Brexit, susţin surse din cadrul UE, după o întorsătură surprinzătoare la o întâlnire de joi între prim-ministrul britanic, Boris Johnson, şi omologul său irlandez, Leo Varadkar, relatează Reuters.

Acum vor începe negocierile pentru obţinerea unui acord de divorţ revizuit, cu mai puţin de o săptămână înainte de summitul UE de la Bruxelles, la care se speră că va avea loc finalizarea înţelegerii.

Vineri, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (foto), a declarat că a primit „semnale promiţătoare” de la Varadkar, după întâlnirea sa cu Johnson, adăugând că „până şi cea mai mică şansă” de acord trebuie valorificată.

Principala problemă este frontiera dintre statul membru al UE, Republica Irlanda, şi provincia Irlanda de Nord, care este parte a Marii Britanii.

Johnson a respins actuala clauză de „backstop” sau „plasa de siguranţă” şi a avansat propriile propuneri, dar acestea nu au reuşit să-i convingă pe oficialii UE.

Boris Johnson s-a angajat să părăsească UE pe 31 octombrie, cu sau fără acord.

AGERPRES

 

×