x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sute de morti - Europa dardaie

Sute de morti - Europa dardaie

de Ana Ilie    |    28 Ian 2006   •   00:00
Sute de morti - Europa dardaie

Pe tot cuprinsul Europei, oameni au murit de frig la propriu in cursul acestei saptamani, cand un val de aer inghetat, siberian, a navalit cu brutalitate intr-o regiune in general cunoscuta pentru clima temperata.

Valul de ger extrem, "importat" de la rusi, a facut zeci, chiar sute de victime in ultima saptamana pe tot cuprinsul Europei Centrale si de Est. Transporturile rutiere, feroviare si aeriene au fost grav perturbate, la fel ca si alimentarea cu energie electrica si cu gaz natural a zeci de mii de locuinte. Supusa la temperaturi-record, infrastructura a inceput sa cedeze, autoritatile confruntandu-se cu sine de tren rupte, drumuri deteriorate, conducte de gaz fisurate si altele.

Cea mai dramatica situatie s-a inregistrat in Ucraina, unde 53 de persoane au murit de frig doar intr-o singura zi. Numarul victimelor gerului siberian din ultimele zile s-a ridicat la cel putin 130 de persoane, iar ministrul Sanatatii din Ucraina se asteapta ca acest bilant sa creasca.

LA NOI. Atat tara noastra, cat si Bulgaria invecinata au fost nevoite sa inchida porturile de la Marea Neagra, deoarece vanturile erau prea puternice si insotite de valuri mari si gheata, fenomen meteorologic destul de rar, potrivit specialistilor. In Polonia au murit 69 de persoane in ultimele zile, si in Bulgaria au murit alte 11 persoane, majoritatea fara adapost. La sud de tara noastra s-au inregistrat temperaturi de minus 20 de garde Celsius. Scolile au ramas inchise si ieri, deoarece autoritatile nu le-au putut incalzi corespunzator. In tarile vecine, situatia a fost similara. Valul de ger a ucis cinci persoane fara adapost in Croatia doar in ultimele doua zile.

RECORD LA SARBI. Cel putin sase persoane au murit inghetate in Serbia. Corpuri congelate au fost gasite de autoritati pe tot cuprinsul tarii: infasurate in paturi sub un pod din Belgrad, intr-un sopron din centrul tarii si in casele abandonate din orasele Subotica si Leskovac. Un record de minus 37 de grade Celsius s-a inregistrat in satul Krajovica Bunari miercuri, cand in restul tarii termometrele au aratat intre minus 10 si minus 18 grade Celsius.

In Ungaria, cel putin cinci persoane au decedat de la sfarsitul saptamanii trecute, cand frontul de aer rece, siberian, a ajuns in aceasta tara. Spitalele si caminele pentru nevoiasi au primit zilnic intre 50 si 100 de persoane fara adapost. Pentru a face rost de mai mult spatiu pentru aces-tia, compania feroviara ungara a incalzit permanent salile de asteptare din gari, care au ramas deschise nonstop. In Albania, trei persoane au murit. La minus 12 grade Celsius, Albania nu este cea mai friguroasa tara din Balcani in aceasta perioada, insa vanturile puternice au determinat inchiderea transporturilor cu feribotul in Marea Adriatica.

IN VEST
O mare parte din nordul Italiei era ieri acoperita cu zapada si se inregistrau temperaturi extrem de scazute. Insa aici zapada si frigul au produs bucurie, cel putin organizatorilor Olimpiadei de Iarna de la Torino, care va incepe luna viitoare. Zapada a cazut din belsug in statiunea Sestriere, care va gazdui cursele de schi alpin. In schimb, in Germania, aeroportul din Frankfurt, cel mai mare din Europa, a trebuit sa anuleze cel putin 20 de zboruri, iar altele au avut o intarziere de o ora. La Stuttgart, un avion elvetian Embraer 145 cu 40 de pasageri la bord a iesit de pe pista dupa aterizare, fara a se inregistra raniti, insa aeroportul a fost inchis pentru doua ore. Meteorologii sustin ca anticiclonul care a afectat Europa saptamana aceasta va slabi in intensitate si va fi inlocuit de temperaturi mai blande.
×
Subiecte în articol: externe persoane