x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suveranul Pontif, vizita in Franta! Francois Hollande i-a exprimat "recunoştinţa poporului francez"

Suveranul Pontif, vizita in Franta! Francois Hollande i-a exprimat "recunoştinţa poporului francez"

17 Aug 2016   •   23:45
Suveranul Pontif, vizita in Franta! Francois Hollande i-a exprimat "recunoştinţa poporului francez"

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a fost primit miercuri la Vatican de Suveranul Pontif, căruia i-a exprimat "recunoştinţa poporului francez pentru cuvintele bune de îmbărbătare" spuse după ce jihadişti au asasinat în Franţa un preot într-o biserică, informează AFP.

Papa Francisc a adresat atunci mesaje de susţinere Franţei în urma acestui asasinat din Saint-Etienne-du-Rouvray, în Normandia, la 26 iulie, şi a atentatului extrem de sângeros, soldat cu 85 de morţi, care a avut loc la Nisa în 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei.

"În cadrul acestei lungi întrevederi călduroase, Papa şi-a reafirmat sprijinul şi afecţiunea la adresa Franţei, cum a făcut-o şi la telefon în 26 iulie şi în diferitele sale intervenţii după atentate", a informat o sursă din anturajul lui Hollande. "Importanţa valorilor dialogului şi coeziunii, împărtăşite de Franţa şi Vatican, a fost de asemenea subliniată", au adăugat aceeaşi sursă.

Este "foarte important ca eu să vin să-i spun Papei cât de tare au fost sensibilizaţi francezii de cuvintele care au fost rostite şi de faptele sale şi care întăresc viziunea noastră asupra umanităţii", a declarat Hollande, cu puţin timp înainte de a se întâlni cu Papa Francisc.

În drumul său spre Vatican, şeful statului francez, însoţit de ministrul de interne Bernard Cazeneuve, s-a oprit pentru scurt timp în capitala Italiei, la Biserica San Luigi dei Francesi, construită de regi ai Franţei şi administrată în continuare de statul francez. Hollande s-a recules câteva momente într-o capelă dedicată victimelor terorismului, nu departe de excepţionalul triptic al lui Caravaggio, pentru care este renumită această biserică barocă.

Această audienţă privată - a doua după alegerea preşedintelui socialist francez în mai 2012 - a fost anunţată luni, în timp ce catolicii celebrau Adormirea Maicii Domnului. La sanctuarul din Lourdes (sud-vestul Franţei), tradiţionalul pelerinaj din 15 august era plasat sub înaltă securitate din cauza ameninţării teroriste.

În 26 iulie, la câteva ore după asasinarea preotului Jacques Hamel la Saint-Etienne-du-Rouvray, Hollande îi telefonase papei Francisc pentru a-i promite că "va fi făcut totul" pentru protejarea bisericilor. Atunci când "o biserică este lovită, un preot este asasinat, Republica (franceză) este cea profanată", a reafirmat miercuri Hollande.

Laicitatea franceză, uneori greşit înţeleasă în străinătate şi la Vatican, este de asemenea aici pentru "a proteja cultele", a insistat Hollande. "Acest mesaj al laicităţii nu este un mesaj menit să rănească, ci un mesaj care poate reunifica şi uni", a adăugat liderul francez.

A doua zi după atentat, preşedintele francez - care se declară ateu - s-a dus la catedrala Notre-Dame de Paris pentru a asista la o slujbă religioasă solemnă care îl omagia pe părintele Hamel.

Întrevederea dintre Hollande şi Suveranul Pontif s-a încheiat în jurul orei locale 17:30 (15:30 GMT). Preşedintele francez i-a oferit un porţelan de Sevres, cu armele Republicii franceze, se precizează într-un comunicat al Vaticanului. La rândul său, Papa i-a oferit preşedintelui francez o sculptură din bronz, operă a artistei Daniela Fusco, o reprezentare a profetului Isaia, "Deşertul va deveni grădină".

Sursa: AGERPRES

×