x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tadjikistanul va amnistia peste 20.000 de deţinuţi

Tadjikistanul va amnistia peste 20.000 de deţinuţi

25 Oct 2019   •   21:30
Tadjikistanul va amnistia peste 20.000 de deţinuţi

Tadjikistanul va amnistia mai mult de 20.000 de deţinuţi cu ocazia sărbătorii Constituţiei, conform unei decizii votate vineri de parlamentul acestei foste republici sovietice din Asia Centrală, informează AFP.

Este vorba despre cea mai importantă amnistie din istoria Tadjikistanului după ce acesta şi-a dobândit independenţa, în 1991.

Propusă de extrem de autoritarul preşedinte Emomali Rahmon cu ocazia celei de-a 25-a aniversări de la adoptarea Constituţiei tadjice, în 1994, amnistia va include şi persoane condamnate pentru că au dat „like” unor mesaje considerate extremiste pe reţelele sociale, a precizat serviciul de presă al parlamentului.

Sărbătoarea Constituţiei tadjice va fi celebrată la 6 noiembrie.

Tadjikistanul, ţară laică ce are o populaţie majoritar sunită, a făcut din lupta împotriva integrismului religios o prioritate. Între 1992 şi 1997, un război civil între puterea pro-comunistă şi rebeli islamişti s-a soldat în Tadjikistan cu zeci de mii de morţi.

Aflat la putere din 1992, Emomali Rahmon, 67 de ani, a luat măsuri radicale pentru a contracara influenţa extremiştilor, printre care raderea forţată a bărbilor şi o campanie împotriva portului de hijab de către femei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: amnistie Tadjikistan