x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tatăl ucigaşului Breivik scrie o carte despre propria responsabilitate în masacrul de la Oslo

Tatăl ucigaşului Breivik scrie o carte despre propria responsabilitate în masacrul de la Oslo

20 Aug 2014   •   19:05
Tatăl ucigaşului Breivik scrie o carte despre propria responsabilitate în masacrul de la Oslo

Tatăl lui Anders Behring Breivik va publica în luna octombrie o carte intitulată “Din vina mea? Povestea unui tată”, în care analizează partea lui de responsabilitate în masacrul comis de fiul său în 2011, soldat cu 77 de morţi, transmite miercuri AFP.

“Simt că sunt vinovat. Şi simt că sunt şi răspunzător. Ce s-ar fi întâmplat dacă aş fi fost un tată mai bun? Ar mai fi făcut Anders ce a făcut?”, scrie Jens Breivik, potrivit rândurilor dezvăluite miercuri de editura norvegiană Juritzen.

Fost diplomat stabilit în Franţa la pensie, Jens Breivik a fost prezentat adesea ca un tată absent din viaţa fiului. S-a despărţit de soţie imediat după naşterea lui Anders şi a întrerupt legătura cu fiul său când acesta ajunsese la adolescenţă şi a avut necazuri cu poliţia din cauza unor graffiti.

Declarându-se în război împotriva multiculturalismului şi a “invaziei musulmane”, Anders Behring Breivik ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 21 de ani de închisoare - care poate fi prelungită dacă va fi considerat periculos - pentru uciderea a 77 de persoane pe 22 iulie 2011. Breivik a pus la cale explozia unei bombe la Oslo, în apropierea sediului Guvernului norvegian, soldată cu opt morţi, după care a deschis focul într-o tabără de vară a tineretului laburist pe insula Utoeya, provocând 69 de victime, majoritatea adolescenţi.

În cursul anchetei şi al procesului, s-a pus în evidenţă faptul că, în timpul copilăriei petrecute cu mama lui, Anders Breivik a intrat în atenţia serviciilor sociale, care suspectau că este neglijat. Nu a fost însă încredinţat statului, iar Jens Breivik nu a reuşit să obţină custodia băiatului.

Redactată cu sprijinul unui autor a cărui identitate nu a fost dezvăluită, cartea lui Jens Breivik “este un auto-proces”, apreciază editorul Arve Juritzen. “De fapt, este destul de aspru cu el însuşi”, adaugă el.

În Norvegia a apărut deja o carte despre mama extremistului, Wenche Behring Breivik, care a murit între timp. Volumul, realizat la început cu sprijinul femeii, care s-a opus în cele din urmă apariţiei cărţii, îl prezintă pe Jens Breivik ca pe un tiran al casei. Potrivit editurii Juritzen, tatăl şi fiul au reluat legătura în cursul acestui an. (I.D)


×
Subiecte în articol: Anders Breivik