x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Telefoane ascultate - Scandalul Vodafone, in Parlamentul elen

Telefoane ascultate - Scandalul Vodafone, in Parlamentul elen

de Irina Cristea    |    10 Mar 2006   •   00:00
Telefoane ascultate - Scandalul Vodafone, in Parlamentul elen

Scandalul telefoanelor ascultate ia amploare in Grecia. O comisie parlamentara l-a luat la intrebari pe unul dintre directorii companiei telefonice implicate, la scurt timp dupa ce a fost adoptata o noua lege privind monitorizarea convorbirilor.

Scandalul telefoanelor ascultate ia amploare in Grecia. In fata unei comisii parlamentare de ancheta, reprezentantul Vodafone a dat vina pe firma Ericsson, spunand ca operatorul suedez nu putea fi strain de urmarirea telefoanelor mai multor membri ai Guvernului de la Atena.

Directorul executiv al companiei de telefonie mobila Vodafone Grecia, George Koronias, a dat ieri socoteala in fata unei comisii parlamentare cu privire la scandalul telefoanelor ascultate in timpul Jocurilor Olimpice din 2004.

Parlamentarii eleni au vrut sa afle de la Koronias cum a fost posibil ca, pe durata Olimpiadei de la Atena, convorbirile a 100 de politicieni, jurnalisti si afaceristi sa fie ascultate. Scandalul este cu atat mai mare cu cat printre persoanele incluse in aceasta "monitorizare" figureaza, alaturi de alti membri ai Guvernului, insusi premierul Costas Karamanlis.

FILIERA SUEDEZA. Seful Vodafone Grecia a spus ca, indiferent cine ar fi aranjat ascultarile telefonice, nimic n-ar fi fost posibil fara implicare operatorului Ericsson. Afirmatiile lui George Koronias se bazeaza pe faptul ca sistemul care a permis monitorizarea convorbirilor poarta semnatura companiei suedeze. "Numai persoane mandatate de Ericsson puteau activa programul care a fost instalat in sistemul Vodafone in vederea ascultarii telefoanelor", a spus Koronias in fata comisiei de ancheta. "Ericsson ne-a explicat ca e nevoie de o serie intreaga de coduri pentru activarea acestui program, si numai Ericsson le cunoaste", a precizat directorul Vodafone.

SEMNE DE INTREBARE. Atat pentru parlamentari, cat si pentru grecii de rand, este greu de inteles cum a fost posibil ca programul de ascultare sa fie activat sau introdus in calculatoarele Vodafone si cum de s-a putut ca monitorizarea convorbirilor sa dureze din perioada premergatoare Olimpiadei, pana in primavara anului urmator.

FILIERA AMERICANA. Firul scandalului a fost despicat de nenumarate ori in Grecia, inca din primavara anului trecut, cand el a iesit la suprafata. Teoria cea mai vehiculata este ca in spatele ascultarii telefoanelor s-ar afla agenti secreti americani. Un fost diplomat american, care a lucrat la Ambasada SUA din Atena si care a demisionat in urma cu trei ani, a declarat pentru BBC ca este convins de implicarea Washingtonului in aceasta afacere. La mijloc s-ar afla temerile SUA legate de un eventual atac terorist in timpul Jocurilor Olimpice. Potrivit sursei citate de BBC, americnaii nu au avut incredere ca autoritatile de la Atena iau masuri eficiente pentru a preintampina un astfel de atentat si, pentru a se convinge cu urechile lor ca grecii nu vor fi descoperiti in fata teroristilor, au trecut la ascultarea convorbirilor telefonice ale persoanelor implicate in pregatiri.

LEGE NOUA PENTRU ASCULTARI
Legislatia elena cu privire la monitorizarea convorbirilor telefonice este in curs de modificare in urma scandalului. Premierul Costas Karamanlis a anuntat, luna trecuta, ca noile reguli vor proteja mai bine caracterul privat al comunicatiilor si ii vor pedepsi mai ferm pe cei care sunt prinsi tragand cu urechea. Astfel, pe operatorii de telefonie gasiti vinovati ii asteapta amenzi de pana la doua milioane de euro si suspendarea temporara a licentei de functionare. O asemenea decizie ar fi o lovitura grea pentru Vodafone Grecia. Compania britanica este al doilea operator de telefonie mobila, ca numar de abonati, din Grecia, avand inregistrati 4,4 milioane de utilizatori.

×
Subiecte în articol: externe vodafone