x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni armate între Rusia și Ucraina. SUA și NATO în alertă

Tensiuni armate între Rusia și Ucraina. SUA și NATO în alertă

03 Apr 2021   •   23:30
Tensiuni armate între Rusia și Ucraina. SUA și NATO în alertă
Sursa foto: 1st Lt. Leland White/201st Regional Support Group

Tensiunile s-au amplificat în Donbas din cauza acuzaţiilor dintre Rusia şi Ucraina de mobilizare a trupelor şi de efectuare a pregătirilor pentru o posibilă ofensivă. Acest lucru a provocat îngrijorarea SUA şi NATO.

În regiune a izbucnt un conflict armat în 2014 între forţele proguvernamentale ucrainene şi rebeli separatişti susţinuţi de Rusia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova pentru sporirea prezenţei trupelor, sub pretextul unor exerciţii militare la graniţa cu autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk . Astfel, în ultimele zile, Kievul a lansat o intensă activitate diplomatică pe lângă partenerii săi internaţionali, în special SUA şi NATO. Zelenski şi-a asigurat susţinerea preşedintelui american Joe Biden.

Totodată, Kievul acuză Moscova de uciderea a patru soldaţi ucraineni la sfârşitul lunii martie, de către rebelii separatişti într-o încălcare a încetării focului,, în vigoare din 2015. De la începutul anului, 20 de soldați ucrainieni au fost omorâți și 57 răniţi.

Conflictul din Donbas s-a soldat cu aprxmativ 14.000 de morţi în 7 ani, potrivit ONU.

 

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina donbas sua nato