x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Efectul Angelina Jolie. Exemplul vedetelor, cea mai eficientă metodă de a convinge oamenii să-şi verifice sănătatea

Efectul Angelina Jolie. Exemplul vedetelor, cea mai eficientă metodă de a convinge oamenii să-şi verifice sănătatea

19 Sep 2014   •   10:05
Efectul Angelina Jolie. Exemplul vedetelor, cea mai eficientă metodă de a convinge oamenii să-şi verifice sănătatea

Numărul testelor genetice care pot depista şansele unei femei de a dezvolta cancer la sân s-a dublat, în Marea Britanie, după ce actriţa Angelina Jolie a anunţat public că s-a supus unei duble masectomii (îndepărtarea sânilor) pentru a evita această boală la care era predispusă.

Un studiu realizat de o clinică specializată în astfel de teste arată că, de multe ori, anunţul public al unei vedete are un efect mai mare decât campaniile realizate de stat sau ONG-uri pentru prevenirea riscurilor.

Angelina Jolie a luat decizia de a-şi îndepărta sânii după ce a fost testată pozitiv pentru mutaţia genei BRCA1. Mutaţiile genelor BRCA1 şi BRCA2 dau şanse cuprinse între 45 şi 90% ca femeia depistată pozitiv să dezvolte cancer la sân. Îndepărtarea sânilor este cea mai bună metodă de a preveni instalarea cancerului.

Mama Angelinei Jolie a murit de cancer la sân, la fel şi mătuşa ei.

După ce actriţa a făcut publică decizia sa, numai în Marea Britanie, numărul de femei care au solicitat testul genetic s-a dublat, în condiţiile în care o campanie finanţată de stat, care să încurajeze aceste teste, dăduse anterior rezultate mult mai slabe.

Acelaşi efect a fost observat în 2005, când, după ce cântăreaţa Kylie Minogue a fost diagnosticată cu cancer la sân, numărul de teste de depistare a bolii solicitate de femeile din Australia, ţara ei de origine, a crescut cu 40%.

De asemenea, când Jade Goody, o participantă la un popular reality-show din Marea Britanie, s-a îmbolnăvit de cancer de col uterin, în 2008, murind un an mai târziu, numărul de teste care să depisteze această boală a crescut la nivel naţional cu 400.000.

×
Subiecte în articol: angelina jolie cancer la san