x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tezaur descoperit de un băiat de 13 ani și un arheolog amator

Tezaur descoperit de un băiat de 13 ani și un arheolog amator

16 Apr 2018   •   18:27
Tezaur descoperit de un băiat de 13 ani și un arheolog amator

Un băiat de 13 ani și un arheolog amator au descoperit o comoară „semnificativă” a Germaniei despre care se crede că a aparținut regelui danez Harald Bluetooth, cel care a adus creștinismul în Danemarca, scrie The Guardian.

Rene Schon și elevul său Luca Malaschnitschenko căutau o comoară cu ajutorul detectoarelor de metal, în luna ianuarie, pe insula Rugen, unde au crezut, inițial, că se află niște aluminiu nesemnificativ. Analizând mai atent, aceștia au descoperit că era argint, potrivit presei germane.

Serviciul arheologic regional a început să sape o porțiune de 400 de metri pătrați, în weekend. Arheologii au descoperit un tezaur despre care se crede că a aparținut regelui Harald Gormsson, cunoscut drept „Harry Bluetooth”, care a domnit între 958 și 986.

Coliere, perle, broșe, un ciocan Thor, inele și până la 600 de monede cioplite au fost găsite, inclusiv peste 100 care datează din epoca lui Bluetooth, când a condus ceea ce acum este Danemarca, nordul Germaniei, sudul Suediei și părți din Norvegia.

„Această comoară este cea mai mare descoperire mondială a monedelor Bluetooth din sudul Mării Baltice și este, prin urmare, de mare importanță”, a declarat arheologul care a condus săpăturile, Michael Schirren, pentru agenția de presă DPA.

Descoperirea sugerează că tezaurul a fost îngropat la sfârșitul anului 980, perioadă în care Bluetooth a fugit în Pomerania, unde a murit în anul 987.

 

×