x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Theresa May doreşte un acord de tranziţie de doi ani cu UE

Theresa May doreşte un acord de tranziţie de doi ani cu UE

21 Sep 2017   •   16:48
Theresa May doreşte un acord de tranziţie de doi ani cu UE

Premierul britanic Theresa May va declara vineri, în discursul pe care îl va rosti la Florenţa, că doreşte un acord de tranziţie de doi ani cu UE după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar în martie 2019, a scris joi pe Twitter editorul politic al BBC, Laura Kuenssberg, relatează Reuters. 

Theresa May, al cărei Partid Conservator a suferit o înfrângere usturătoare în alegerile legislative din iunie, se va adresa direct liderilor UE în discursul său din Italia, când îşi va prezenta viziunea privind viitoarele relaţii ale Regatului Unit cu Bruxellesul. 

Principalii miniştri ai cabinetului său au fost de acord cu necesitatea unei faze de tranziţie după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar pentru a se evita ca mediul de afaceri să ajungă pe 'marginea prăpastiei', însă există diferenţe de opinie cu privire la durata acestei perioade de tranziţie. 

'În discurs (May) va declara că va exista o (perioadă) de tranziţie de până la 2 ani.....nu va fi un model standard', a scris Laura Kuenssberg pe Twitter la sfârşitul unei reuniuni excepţionale de două ore şi jumătate a guvernului britanic la solicitarea premierului Theresa May. 

În cadrul reuniunii, şefa guvernului britanic şi-a prezentat în linii mari alocuţiunea pe care urmează să o rostească vineri în oraşul italian Florenţa cu privire la strategia sa privind Brexitul, relatează AFP. 

Discuţiile, programate să se reia luni la Bruxelles în cadrul celei de-a patra runde de negocieri, suferă de pe urma lipsei propunerilor concrete din partea Regatului Unit cu privire la condiţiile ieşirii sale din Uniunea Europeană, programată pentru martie 2019, potrivit negociatorului şef al UE, Michel Barnier. 

Uniunea Europeană refuză să intre în negocieri asupra viitoarelor sale relaţii comerciale cu Londra înainte de a se înregistra progrese cu privire la termenii 'divorţului', inclusiv în ceea ce priveşte chestiunea ultrasensibilă a facturii pentru Brexit. 

Potrivit presei britanice, Theresa May se pregăteşte să se adreseze direct liderilor europeni şi va încerca să treacă de Comisia Europeană şi Michel Barnier. Ea s-a întâlnit cu unii dintre liderii UE săptămâna aceasta în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York. 

'Negocierile sunt structurate în cadrul Uniunii Europene. Astfel, Consiliul a delegat un mandat Comisiei, care l-a numit pe Michel Barnier, însă decizia va fi luată întotdeauna de liderii UE', a declarat ea pentru Daily Telegraph.

Potrivit Financial Times, şefa guvernului britanic se va oferi de asemenea să compenseze pierderi de 20 de miliarde de euro ale bugetului Uniunii Europene după Brexit. Ziarul afirmă că guvernul de la Londra a informat-o despre această intenţie pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit Theresa May ue tranziţie acord