x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Theresa May se întâlneşte cu prim-ministrul Poloniei, la doar o zi după acţiunea fără precedent a Uniunii Europene

Theresa May se întâlneşte cu prim-ministrul Poloniei, la doar o zi după acţiunea fără precedent a Uniunii Europene

21 Dec 2017   •   14:31
Theresa May se întâlneşte cu prim-ministrul Poloniei, la doar o zi după acţiunea fără precedent a Uniunii Europene
Sursa foto:

Theresa May se va întâlni cu noul prim-ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, la o zi după ce Uniunea Europeană a început o acţiune fără precedent de a opri drumul ţării către autoritarism, scrie The Independent.

Comisia Europeană a decis, marţi, invocarea articolului 7.1, începând un proces juridic care ar putea face ca drepturile de vot ale Poloniei să fie suspendate în cadrul Consiliului Europei şi avertizând că “întreaga structură a sistemului judiciar” a fost compromisă de reformele autoritare.

În ultimii doi ani, guvernul polonez a trecut 13 legi care ar fi ajutat instanţele cu numiri politice, inclusiv tribunalele care validează rezultatele alegerilor. Asta se întâmplă pe fondul unei mişcări naţionale, în creştere, din ţară care operează cu sprijinul tacit al guvernului.

Marea Britanie a rămas neutră în ceea ce priveşte disputa dintre Varşovia şi Bruxelles, însă orice viitor vot, aşteptat în martie, va fi complicat pentru Marea Britanie, pentru că Polonia este văzută ca fiind un aliat cheie al discuţiilor pentru Brexit.

“Prim-ministrul va ridica problema îngrijorărilor faţă de prim-ministrul Poloniei, când se vor întâlni. Sperăm ca Polonia şi Comisia să rezolve aceste discuţii dificile”, a spus purtătorul de cuvânt al prim-ministrului.

 

 

×