x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Theresa May și Donald Tusk, o nouă întâlnire pe tema Brexitului

Theresa May și Donald Tusk, o nouă întâlnire pe tema Brexitului

22 Feb 2019   •   13:35
Theresa May și Donald Tusk, o nouă întâlnire pe tema Brexitului
Sursa foto: Marc DOSSMANN

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi premierul britanic Theresa May vor avea o întrevedere în marja summitului UE-Liga Statelor Arabe, care se desfăşoară duminică şi luni în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, a anunţat un diplomat european, transmite Reuters.

Întâlnirea va avea loc duminică la ora locală 16:30 (14:30 GMT).

Oficialul citat a precizat că liderii statelor UE nu vor ajunge la un acord cu Londra asupra Brexitului în timpul summitului de la Sharm el-Sheikh. ''Nu va exista niciun acord în deşert'', a spus el.

Theresa May nu a obţinut revizuirea controversatului "backstop" irlandez, clauza menită să evite instalarea unei frontiere fizice în Irlanda.

Această măsură din ''tratatul de divorţ'' provoacă o opoziţie generală în rândul adepţilor britanici ai Brexit-ului, pentru că prevede menţinerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE. Ea nu ar fi declanşată decât în ultimă instanţă, dacă cele două părţi nu găsesc cea mai bună soluţie după Brexit pentru a evita temuta revenire a frontierei fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, stat membru al UE.

Totuşi, în Marea Britanie susţinătorii unei rupturi nete de blocul comunitar văd în aceasta o "capcană" care riscă să menţină ţara blocată pe termen nedefinit în uniunea vamală cu UE.

AGERPRES

×