x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ţi se taie răsuflarea: Urcă 95 de etaje în 43 de secunde

Ţi se taie răsuflarea: Urcă 95 de etaje în 43 de secunde

23 Apr 2014   •   20:37
Ţi se taie răsuflarea: Urcă 95 de etaje în 43 de secunde

Cel mai rapid lift din lume se construieşte în China, special pentru centrul Financiar CTF din Guangzhou. În aproximativ un sfert de minut, liftul revoluţionar urcă 100 de etaje.

Hitachi tocmai a anunţat că noul său proiect pentru ascensoare de mare viteză va livra un produs nemaipomenit. Este vorba despre un lift care circulă cu 1200 de metri pe minut, viteză care îi permite ca să străbată în numai un sfert de minut o sută de etaje.

Ultraperformantul ascensor va intra în dotarea Centrului Financiar CTF din Guangzhou. Liftul va transporta de-a lungul zgârie-norului de 530 de metri înălţime economişti, oficialităţi din domeniul finanţelor precum şi vizitatori, scrie independent.co.uk.

Siguranţa ascensorului se datorează tehnologiei de ultimă oră, conferindu-i în acelaşi timp viteză, confort şi protecţie împotriva zgomotului şi a vibraţiilor. De pildă, frânele liftului sunt fabricate din materiale rezistente şi la temperaturi de 300 de grade.

Hitachi deţine 15% din piaţa de ascensoare, în timp ce vânzările în China ale tuturor companiilor însumează 60% din totalul la nivel mondial, precizează publicaţia britanică.

Până acum, recordul de viteză al unui ascensor i-a aparţinut unei clădiri taiwanze cui 101 etaje din Taipei, al cărei asensor străbăteă distanţa de la primul la ultimul etaj în 30 de secunde.

Primul ascensor comercial pentru pasageri a fost instalat de Compania Otis Elevator, în 1857, în New York City.  (S. Stancu)

×