x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tiraspolul vrea razboi

Tiraspolul vrea razboi

26 Feb 2004   •   00:00

Separatistii de la Tiraspol ameninta cu varsare de sange daca NATO sau alta forta internationala va interveni in Republica Moldova, informeaza publicatia electronica "Gazeta.ru".

Transnistrenii reactioneaza, astfel, la propunerea mai multor state occidentale, de a detasa o misiune europeana de mentinere a pacii in Moldova. Scopul unei asemenea operatiuni ar fi asigurarea securitatii intr-o tara care, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE), se va afla la granita cu comunitatea statelor europene.

INTERVENTIE.Reactia Tiraspolului nu lasa loc nici unei interpretari. "Daca se ajunge la asa ceva, totul va culmina cu un nou conflict, inclusiv cu unul armat", a amenintat Oleg Gudimo, adjunctul ministrului Securitatii interne din autoproclamata republica transnistreana. Gudimo a explicat ca prezenta in regiune a unor forte administrate de NATO, Consiliul Europei sau Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) va fi privita de populatie drept o interventie straina directa.

In prezent, la Tiraspol sunt stationati, din vremea conflictului armat de pe Nistru, peste 1.500 de militari rusEuropenii raman optimisti Presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Bulgariei, Solomon Passy, pare sa nu ia in tragic avertismentul dur al separatistilor transnistreni. Passy a declarat zilele trecute ca spera ca intreg conflictul transnistrean sa fie solutionat cat mai repede si ca partile implicate in negocieri sa ajunga la un compromis. Ministrul bulgar s-a aratat destul de optimist in privinta rezultatului acestor negocieri.
( IRINA CRISTEA )

×
Subiecte în articol: externe