x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tony Blair cere trimiterea de trupe la sol pentru a contracara Statul Islamic: Diplomaţia nu-i va înfrânge

Tony Blair cere trimiterea de trupe la sol pentru a contracara Statul Islamic: Diplomaţia nu-i va înfrânge

22 Sep 2014   •   13:40
Tony Blair cere trimiterea de trupe la sol pentru a contracara Statul Islamic: Diplomaţia nu-i va înfrânge

Fostul premier britanic Tony Blair spune că se impune trimiterea de trupe la sol împotriva jihadiştilor din Statul Islamic, afirmând că loviturile aeriene şi intervenţiile diplomatice nu sunt suficiente pentru a înfrânge organizaţia care a ocupat porţiuni importante din Siria şi Irak.

Într-un eseu, Balir spune că este necesară o campanie care să aibă consimţământul guvernelor din Irak şi Siria şi care să includă şi aportul ţărilor arabe.

"Trebuie să ne luptăm cu grupările de tipul Statului Islamic. Putem avea o mulţime de intervenţii diplomatice, putem trimite ajutor umanitar, putem face o mulţime de declaraţii de condamnare, dar dacă nu avem şi forţe militare angajate în confruntări reale, nu vom face decât să negociem problema, nu să o rezolvăm. Nu poţi distruge extremismul dacă nu te duci acolo unde se manifestă ca să te lupţi cu el", scrie Blair.

Afirmaţiile lui Blair vin înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU, care va avea loc miercuri şi care va fi prezidată de preşedintele SUA, Barack Obama. În cadrul Consiliului, actualul premier al Marii Britanii, David Cameron, va exprima poziţia ţării sale cu privire la un eventual atac împotriva Statului Islamic. Cameron s-a exprimat până acum împotriva trimiterii de trupe la sol, însă nu a excus ca Marea Britanie să se alăture intervenţiilor aeriene întreprinse în prezent de SUA şi Franţa.

În eseul său, Blair a criticat lipsa unei strategii de a contracara extremismul islamic, în special în rândul imigranţilor musulmani din ţările occidentale.

"Fără o strategie bine pusă la punct ne aşteaptă un viitor marcat de conflicte şi instabilitate în multe părţi ale lumii, precum şi la acte majore de terorism la noi acasă. O acţiune împotriva Statului Islamic nu este suficientă. Trebuie să recunoaştem că avem de-a face cu o problemă globală de mare amploare", a scris Blair.

Fostul premier spune că statele occidentale trebuie să pună actele de violenţă din Irak, Siria, Nigeria, Pakistan, Republica Centrafricană sub umbrela de "extremism islamic" şi să lupte împotriva acestui fenomen global.

Acesta a adăugat că există o "problemă fundamentală" când vine vorba de islamiştii radicali şi că în ciuda diferenţelor locale, grupurile teroriste împart "aceeaşi vedere asupra lumii" care este intrinsec ostilă Occidentului.

"Suntem pe cale să înfrângem Statul Islamic. Însă un alt Stat Islamic îi va lua locul dacă nu smulgem din rădăcină cauzele acestei ideologii. Teroriştii nu sunt câţiva fanatici care aparţin de un cult ciudat, vorbim de un spectru de opinii larg răspândite în societăţile musulmane. Adevărul este că islamismul, în lipsa unei reforme fundamentale, este incompatibil cu economiile moderne, cu societăţile deschise la pluralism religios", a mai scris Blair, separând termenul de "Islam" de cel de "Islamism". 

×
Subiecte în articol: tony blair statul islamic