x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transnistria - Smirnov stinge lumina Moldovei

Transnistria - Smirnov stinge lumina Moldovei

de Camelia Muntean    |    10 Mar 2006   •   00:00

Liderul separatist Igor Smirnov devine din ce in ce mai agresiv in conflictul cu autoritatile de la Chisinau, dupa ce Ucraina si Republica Moldova au impus restrictii de circulatie a marfurilor din Transnistria. Si aceasta in conditiile in care seful diplomatiei ruse, Sergie Lavrov, a declarat ca noul regim vamal impus de catre Chisinau si Kiev la exportul marfurilor transnistrene echivaleaza cu o blocada impotriva regiunii transnistrene, iar autoritatile separatiste de la Tiraspol au amenintat ca tensiunile de la frontiera "ar putea rabufni intr-o revolta".

REVOLTA ORCHESTRATA. Si pentru ca Smirnov chiar isi doreste o revolta interna, bine orchestrata de el insusi, dar o revolta impotriva autoritatilor de la Chisinau, este gata sa lase in bezna, in zilele urmatoare, regiunea transnistreana, ca raspuns la ceea ce ei au numit "blocada economica a Transnistriei". De acelasi "tratament" insa ar putea "beneficia" si Republica Moldova, care depinde, in mare masura, de energia electrica furnizata de Transnistria. La ora actuala, din cele 12 blocuri energetice ale centralei de la Cuciurgan, mai functioneaza doar unul. Pentru a creste nemultumirea populatiei, administratia transnistreana a majorat pretul painii si la o serie de alte produse de prima necesitate.

MASURI. In aceste conditii, autoritatile de la Chisinau se tem pentru soarta moldovenilor care traiesc dincolo de Nistru. O prima masura a fost aceea ca scolile si liceele cu predare in limba romana din Transnistria, aflate sub jurisdictia Chisinaului, sa fie pazite in timpul orelor de gardieni civili moldoveni, care locuiesc pe acel teritoriu. (Camelia Muntean)

×
Subiecte în articol: externe