x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tranziția din Cuba este „ilegitimă”, potrivit Organizației Statelor Americane

Tranziția din Cuba este „ilegitimă”, potrivit Organizației Statelor Americane

20 Apr 2018   •   09:25
Tranziția din Cuba este „ilegitimă”, potrivit Organizației Statelor Americane

Tranziţia în curs în Cuba - cu accederea, joi, a lui Miguel Diaz-Canel, 58 de ani, la preşedinţia insulei comuniste, pentru a-l înlocui pe octogenarul Raul Castro - este "ilegitimă", a apreciat secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OSA), calificând regimul cubanez drept "dictatură", informează vineri AFP. 

"Victoria dictaturii asupra libertăţii nu se numeşte revoluţie. Succesiunea prezidenţială la care am asistat în Cuba este o tentativă de a menţine un regim autocrat dinastic şi familial. Aceasta se numeşte dictatură", a estimat Luis Almagro într-un comunicat apărut sub titlul "Cuba, o tranziţie ilegitimă". 

Alegerea lui Diaz-Canel de Adunarea Naţională a Cubei "s-a desfăşurat fără libera exprimare a poporului cubanez", adaugă comunicatul. 

Instalarea acestuia la putere "semnifică decenii de lipsuri de democraţie şi de încălcări ale drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale", notează secretarul general al OSA. 

"În 2018, un regim care trimite în închisori şi îi reduce la tăcere pe opozanţi şi disidenţi (...) nu poate fi asimilat unui sistem a cărui practică politică este acceptabilă", a subliniat secretarul general al OSA, potrivit căruia "acţiunile regimului (cubanez) au fost extrem de negative pentru stabilitatea şi securitatea regionale". 

Luis Almagro a fost invitat în Cuba în 2017 de către o organizaţie disidentă cubaneză ce dorea să-i acorde un premiu, însă regimul de la Havana i-a interzis intrarea. AGERPRES

×