x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trei separatişti pro-ruşi, împuşcaţi în Noaptea de Paşti. Liderul lor îi cere lui Putin să trimită armata. "Rusia este indignată"

Trei separatişti pro-ruşi, împuşcaţi în Noaptea de Paşti. Liderul lor îi cere lui Putin să trimită armata. "Rusia este indignată"

20 Apr 2014   •   19:14
Trei separatişti pro-ruşi, împuşcaţi în Noaptea de Paşti. Liderul lor îi cere lui Putin să trimită armata. "Rusia este indignată"

Ministrul rus de Externe şi-a exprimat "indignarea" după ce mai mulţi militanţi pro-ruşi au fost împuşcaţi în estul Ucrainei, în Noaptea de Paşti, într-un atac pus pe seama naţionaliştilor ucraineni - informează BBC.

Presa de stat din Rusia a relatat că cinci persoane şi-au pierdut viaţa într-un atac asupra unui baraj ridicat de militanţii pro-ruşi lângă oraşul Sloviansk.  Acelaşi incident a fost descris de oficialii ucraineni ca o "ciocnire între două grupuri de cetăţeni" în care au fost ucise trei persoane. 

Ucraina, Rusia, UE şi SUA conveniseră, joi, la Geneva, ca grupările militare ilegale din Ucraina să fie dizolvate, iar cele care ocupă sediile guvernamentale în estul ţării să depună almele şi să elibereze clădirile. Purtătorul de cuvânt al separatiştilor pro-ruşi din Doneţk a spus, însă, că guvernul de la Kiev este ilegal şi a promis că nu va renunţa la luptă până când executivul ucrainean nu va demisiona.

Ministrul rus de Externe a declarat că în spatele atacului se află organizaţia extremistă ucraineană Sector Dreapta. În sprijinul declaraţiei oficialului de la Moscova, la televiziunile din Rusia au fost difuzate imagini în care se artă o carte de vizită a liderului sector Dreapta, Dimitro Yarosh, găsită - se spune - la locul atacului. "Rusia este indignată de provocarea acestor oameni înarmaţi, care certifică lipsa de voinţă a autorităţilor de la Kiev de a ţine în frâu şi a dezarma naţionaliştii şi extremiştii", se arată într-o declaraţie a conducerii ruse.

La rândul său, ministrul ucrainean de Interne a spus că detaliile incidentului sunt în curs de elucidare, arătând că este vorba de şase victime: trei morţi şi trei răniţi prin împuşcare.

Acesta este primul incident soldat cu morţi, după înţelegerea de joi, de la Geneva. Profitând de ocazie, liderul militanţilor ruşi şi totodată autoproclamatul primar din Sloviansk - Vyaceslav Ponomarev - i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să trimită în regiune "trupe de menţinere a păcii". Pe lângă militari, el a mai cerut Rusiei alimente şi arme.

Pe o postare pe pagina sa de Facebook, organizaţia Sector Dreapta a declarat că nu are nimic de-a face cu evenimentele din Sloviansk, care poartă semnele distinctive ale unei acţiuni de provocare a Serviciului Federal Rus de Securitate.

×
Subiecte în articol: criza ucraina