x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tricourile cu portretul baronului drogurilor "El Ghapo Guzman se vând ca pâinea caldă

Tricourile cu portretul baronului drogurilor "El Ghapo Guzman se vând ca pâinea caldă

18 Iul 2015   •   10:41
Tricourile cu portretul baronului drogurilor "El Ghapo Guzman se vând ca pâinea caldă

La mai puţin de o săptămână după spectaculoasa evadare din închisoare a lui "El Chapo", vânzările de tricouri cu chipul baronului drogurilor Joaquin Guzman continuă să crească pe internet, ducând uneori la epuizarea stocurilor, relatează sâmbătă AFP.

Considerat cel mai puternic narcotraficant din lume, "El Chapo" a inspirat în Mexic mai mult cântece care îl glorifică, apărute chiar la câteva ore după fuga din închisoarea de maximă securitate din Altiplano.

El apare acum pe tricouri şi şepci scoase la vânzare pe internet, fie pe un anunţ de căutare propunând o recompensă pentru capturarea lui, fie scăpând dintr-o cuşcă, cu o geantă cu bani în mână şi aripi pe spate, fie cu o legendă "Boss" (patron), reluând logo-ul roşu şi albastru utilizat de Barack Obama în campania prezidenţială. Cu preţuri cuprinse între 5 şi 32 de dolari, tricourile profită de ecoul mediatic de care beneficiază evadarea şefului cartelului din Sinaloa, printr-un tunel săpat sub cabina de duş, care dă într-un alt tunel lung de 1,5 kilometri.

Cumpărătorii de articole cu "El Chapo" sunt mexicani şi americani, dar şi din Orientul Mijlociu, arată Gabriella Zarazoga, din conducerea firmei de vânzări online Kartel Kollection, al cărei logo este o puşcă AK-47. În catalogul on line al acestui magazin figurează şi alţi traficanţi de droguri celebri, imprimaţi pe tricouri şi şepci, printre care Amado Carrillo Fuentes, şeful cartelului din Juarez, Rafael Caro Quintero din cartelul Sinaloa sau Ismael "El Mayo" Zambada, adjunctul lui Guzman.

Cultura narco, care glorifică violenţa şi viaţa luxoasă a narcotraficanţilor, este un fenomen întâlnit în statele de frontieră din Mexc şi Statele Unite. Una din marile figuri ale acestei culturi este "El Chapo", 58 de ani, care a reuşit să creeze un imperiu criminal datorită traficului de cocaină spre Statele Unite, Europa şi Asia. El apare pe lista celor mai bogaţi zece oameni din lume, publicată de revista Forbes. "El Chapo" a mai reuşit să scape o dată dintr-o închisoare de maximă securitate, în 2001, ascuns într-un căruţ cu lenjerie.

"În figura lui *El Chapo* se întruchipează oarecum banditul popular care face avere punându-şi viaţa în joc, îşi bate joc de lege şi de cei puternici, utilizând viclenia şi ironia penru a-şi atinge scopurile", scrie romancierul Hector Aguilar Camin. "Dar şi sângele", adaugă el, amintind că Guzman a transformat zona de graniţă Ciudad Juarez într-una dintre cele mai violente din lume.

"În mod curios, nici teama, nici indignarea împotriva lui *El Chapo* nu au fost cele mai răspândite reacţii pe reţelele de socializare mexicane după evadarea sa", observă ziaristul Diego Enrique Osorno, autorul cărţii "Cartelul Sinaloa". "Charisma lui criminală se pare că este în creştere. Mexicul are anti-eroul său, a cărui popularitate pune în umbră clasa conducătoare", încheie Osorno, citat de AFP.

×